Ludbrežani obilježavaju Ludbergin rođendan i Dan Centra svijeta

Objavljeno: 29.03.2012. 18:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ludbreg.hr

U nedjelju 1. travnja obilježit će se Dan Centra svijeta i Ludbergin rođendan. Program će na Trgu Svetog Trojstva započeti u 16:30 sati nastupom Ludbreških mažoretkinja i Twirling kluba Ludbreg.

U programu će sudjelovati još i Mješoviti pjevački zbor "Podravina",  ritmičari KUD-a "Anka Ošpuh" i Puhački orkestar grada Ludbrega. Program će završiti podjelom velike rođendanske torte i zdravicom poznatim ludbreškim petim elementom, vinom.

Program organiziraju Grad Ludbreg i Turistička zajednica grada Ludbrega, piše Ludbreg.hr

Dodajmo i to da je Dan Centra svijeta učinio Ludbreg poznatim širom Hrvatske. Obilježava se svake godine 1. travnja, što odgovara nadnevku iz zapisa pavlinskog opata Honoriusa, kada je 1141. godine u Varaždinskim Toplicama rođena Ludberga, kći upravitelja grofovskog imanja.

Događaji iz njezinog života, po tim zapisima, izravno su otkriće Ludbrega kao centra svijeta, a po njoj je kažu, Ludbreg i dobio ime.

Ona pak je postala zaštitnica grada, jer je, kaže legenda, nečastivog pomoću drvenog križa takvom silinom protjerala u zemlju da je na suprotnoj strani zemljine kugle eksplodirala Antipodravina.

Od nje preostao samo mali vulkanski otočić Antipodes, a u Ludbregu na taj događaj ukazuje izvor slane i sumporne vode koja se može zapaliti jer dolazi iz samog središta Zemlje!

Komentari