Na Starom gradu husarska alka, besplatno jahanje i vožnja fijakerima za najmlađe

Objavljeno: 16.09.2015. 13:09

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Arhiva eVž

Kao dio popratnog programa Varaždinskih baroknih večeri, u subotu 19. rujna s početkom u 11 sati bit će održana smotra povijesnih postrojbi, a glavni domaćin svim postrojbama, kao i prethodnih godina, biti će Varaždinska graničarska husarska pukovnija...

Tako će se u subotu na Trgu kralja Tomislava (Korzo) u čast Varaždinske županije postrojiti, osim domaćina i ostale Husarske postrojbe. Biti će tu pripadnici Zrinske garde iz Čakovca kao i Građanska garda iz Varaždina, odnosno Purgari.

Očekuje se dolazak i Ivanečke rudarske čete, kao i popularnih Trenkovih pandura, a članovi Udruge „Konj moj prijatelj“ će također sudjelovati u programu.

Nakon predaje prijavka zamjeniku župana Varaždinske županije Alenu Kišiću, svi pripadnici povijesnih postrojbi će se prigodnim defileom ulicama grada Varaždina uputiti do Staroga grada gdje će na bedemima izvesti prigodni program s početkom u 11.30 sati.

Tamo će izvesti prigodni program, pokazati svoje jahačke vještine, jahanje u manježu te će odigrati i tzv. husarsku alku. Za one najmlađe biti će upriličena i besplatna vožnja fijakerima, kao i jahanje.

Podsjećamo, Varaždinska županija je početkom 2006. godine obnovila Husarsku gardu, legendarnu postrojbu ratnika-konjanika koji potječu još iz 15. stoljeća. Pojavljuju se u vrijeme ugarsko-hrvatskog kralja Matije Korvina, koji je u drugoj polovici 15. stoljeća donio odluku da veliki feudi za vojsku daju svakog dvadesetog čovjeka (mađ. husz-dvadeset), po čemu su i dobili ime.

Bili su izvježbani elitni borci za posebne zadatke s vrhunskim poznavanjem konjaničkih vještina i bogatim svečano urešenim odorama.

Varaždinska husarska pukovnija bila je jedna od tri aktivne na području hrvatskih zemalja u 18. stoljeću, a koliko su bili uvježbani dovoljno govori podatak da je čak i veliki Napoelon po uzoru na hrabre hrvatske ratnike uveo husare u svoju vojsku.

Važno je istaknuti kako će program voditi i komentirati najstariji živući husar Josip Črep.

Ovaj program namijenjen je svim građanima grada Varaždina i Varaždinske županije, a zaista vrijedi vidjeti husare, pripadnike veličanstvene konjice koji su bili namijenjeni za izviđanje, uznemiravanje i postavljanje zasjede neprijatelju.

Komentari