Na tribini HKD Napredak doznajte imaju li svi jednake prilike za kvalitetno obrazovanje

Objavljeno: 17.10.2015. 21:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

U organizaciji varaždinske podružnice Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u petak, 6. studenoga s početkom u 18 sati u pastoralnom centru u Sv. Iliji bit će održana tribina: “Imaju li svi u Hrvatskoj jednake prilike za kvalitetno obrazovanje?“...

Svaki mladi čovjek, ali i društvo u cjelini nemaju  jednake mogućnosti za pristup kvalitetnom obrazovanju i šanse za postizanje kvalifikacije. Ako društvo ne koristi svoje ljudske potencijale, propada u ekonomskom, kulturnom i duhovnom smislu i gubi na polju društvene pravednosti, podsjećaju organizatori tribine na kojoj će izlagati prof. dr.sc. Blaženka Divjak, redovita profesorica Sveučilišta u Zagrebu

Dodaju kako mladom čovjeku nije jednostavno izabrati pravi put jer svako obrazovanje nije jednako relevantno, isplativo i vrijedno ulaganja. Isto tako, u našoj državi postoje velike razlike u tome tko od škole i fakulteta ima najviše koristi, a i mi smo na europskom dnu po ulaganju u obrazovanje.

Uspjeh u školi i studiju ovisi o mnogim stvarima: uvjetima u kojima učenici žive, podršci roditelja i prijatelja i o tome da li su njihovi roditelji završili taj isti fakultet.

Važno je stoga graditi sustav koji će svakom djetetu osigurati jednake šanse i u taj se sustav pored državnih institucija treba uključiti obitelj, župna zajednica, udruge i svi oni kojima je društvena pravednost i ekonomski oporavak na srcu.

Inače, gost – predavač – profesorica Divjak je rođena u Križancu, a osnovnu školu je polazila u OŠ Vladimir Nazor u Sv. Iliji. Djetinjstvo i mladost provela je u Križancu i Sv. Iliji. U periodu od 2010. – 2014. bila je prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Zagrebu.

Bila je nadležna za gotovo 80.000 studenata. Skup će pozdraviti župnik Sv. Ilije i predsjednik HKD „Napredak“ Varaždin Ivan Bošnjak, prof.

Suorganizatori tribine su župa Sv. Ilije i Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija.

Komentari