Ne propustite kvalitetne predstave na Danima suvremenog plesa Sjever

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 12.06.2015. 07:35

Zadnja izmjena: 15.03.2016. 10:14

Foto: VRUM

Program Dana suvremenog plesa je redovito program kojeg se ne bi posramio ni jedan veći grad ili metropola...

Način rada organizatora, kao i kvaliteta programa su na nivou kakvom malo što u Varaždinu može parirati, a tužno je da se profesionalna umjetnost u gradu preslabo podupire – istaknula je Ksenija Krčar, kazališna redateljica i članica Kulturnog vijeća Grada Varaždina na konferenciji za medije ususret 7. Danima suvremenog plesa Sjever koji se od 19. do 28. lipnja održavaju u Varaždinu, Čakovcu i Novom Marofu.

Vjeran Radelić, dogradonačelnik Varaždina, pozvao je sugrađane da u što većem broju dođu na predstave, ali i da sudjeluju u radionicama.

Iako su Varaždinci više navikli na klasično kazalište, suvremeni ples je forma koja poziva na promišljanje i smatram da moramo njegovati razvoj te umjetnosti u Varaždinu  - rekao je.

Čakovec nije dvojio oko suradnje u projektu, istaknuo je David Vugrinec, pročelnik Odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.

Kroz udruge civilnog društva u Čakovcu postoji tradicija suvremenog plesa pa je dovođenje festivala logičan slijed, a i veseli nas povezivanje s drugim gradovima u regiji što nam omogućuje da proširimo kulturnu ponudu i dignemo je na viši nivo – ispričao je Vugrinec.

Publika 7. Dana suvremenog plesa u Čakovcu, Varaždinu i Novom Marofu imat će prilike vidjeti šest plesnih predstava koje je predstavila Sanja Tropp Frühwald, organizatorica i umjetnička selektorica festivala.

Festival će startati u Varaždinu, u petak 19. lipnja u dvorištu Županijske palače, predstavom braće Kalc iz Rijeke „Kamo sve to vodič“. Plesna izvedba Ivane i Marka Kalc postavlja pred nas dvije nelinearne linije intimnog i profesionalnog prožimanja odnosa brata i sestre plesača te specifičnosti koje iz takve relacije proizlaze.

Sljedeću predstavu Varaždinci će gledati u petak 26. lipnja u HNK Varaždin. Kolektiv de facto i Saša Božić iz Zagreba dovode cjelovečernju predstavu Trilogija. Prvi dio trilogije, „Love will tear us apart“ s nagrađivanom Petrom Hrašćanec u glavnoj ulozi Varaždinci su već imali prilike vidjeti na festivalu 2013. godine, a sad će  moći pogledati i preostale dvije predstave – „Boys don't cry“ i „the_beatles“.

U subotu, 27. lipnja, na repertoaru je solo predstava iznimno cijenjenog koreografa i izvođača Matije Ferlina. „Sad Sam Lucky“ se temelji na relevantnosti stihova avangardnog pjesnika Srećka Kosovela, a njegova melankolična proročanstva Ferlin u predstavi pretvara u turbulentu i emocionalnu posvetu autoru. Službeno otvorenje 7. Dana suvremenog plesa Sjever bit će u subotu, 20. lipnja u Čakovcu. U Centru za kulturu izvest će se predstava „SERIJAL ZA BUDUĆNOST / ples u 2043. / ples u 2044.“ koja se bavi pitanjem kako će suvremeni ples izgledati za 30 godina. Autori i izvođači su Willy Prager i Sonja Pregrad.

Suvremena estetska kategorija

Zrinka Lukčec Kiko izvest će u srijedu, 24. lipnja, plesnu predstavu „Sola“ koju je sama koreografirala, a režiju potpisuje Renata Carola Gatica. Sola odgovara na pitanje što se događa kada Kitsch postaje umjetnička kategorija, suvremena estetska kategorija koja podrazumijeva pretjerivanje i prenaglašenost.

Publika iz Novog Marofa u svom će Kulturnom centru Ivan Rabuzin u subotu 27. lipnja moći pogledati solo izvedbu autora Ivana Koruge „Na traci“. Riječ je o hibridnoj koreografskoj izvedbi javnog govorništva, plesa i videa, u kojoj Koruga izlaže različite popularne retorike iz svijeta umjetnosti koje oslikavaju današnje uvjete umjetničke proizvodnje, a s kojima se mladi umjetnici konstantno susreću.

Naravno, uz navedene, publika može pogledate i predstave namijenjene mladoj publici u sklopu Kliker festivala –  „Thinkers Clock“ plesnog kolektiva Brutala u Čakovcu, „Tri skockana praščića“, Plesnog centra Tala u Novom Marofu te u varaždinskom HNK predstavu „The Killer In Me Is The Killer In You My Love“, autora Sanje i Tilla Frühwald.

Organizator Dana suvremenog plesa – Sjever je umjetnička organizacija Vrum s lokalnim partnerima – HNK u Varaždinu, Centar za kulturu Čakovec i CK Ivan Rabuzin u Novom Marofu. Poseban pokrovitelj programa namijenjenih mladoj publici je nacionalna platforma KLIKER.

Komentari