Najava

Otvorena vrata vojarne u Optujskoj u kojoj je prije 120 godina kuhao slavni Sacher

Objavljeno: 17.02.2016. 14:03

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 14:14

Foto: Ivan Tomašković

U Varaždinu će u subotu biti održan prvi dan otvorenih vrata vojarne u Optujskoj ulici. 

Riječ je projektu MAPS (Military assets as public spaces), a Varaždin je suradnju proširio na deset europskih gradova, koji žele bivšim vojnim prostorima dati novu funkciju.

– Prvi dan otvorenih vrata vojarne organizira se kako bismo upoznali građane s prostorom i idejama, ali da ideje dobijemo i od njih – rekla je Emanula Grđan, voditeljica projekta.

Grad Varaždin vojarnu u Optujskoj dobio je na čuvanje, a gradonačelnik Habuš ističe da je želja kroz prostorno-plansku dokumentaciju i uključivanjem javnosti naći najkvalitetnije rješenje za taj prostor. 

- Želimo vojarni u Optujskoj dati novi život. Svi mi imamo neku distancu prema vojnim objektima. Ovo je prilika da Varaždinci dođu i pogledaju - rekao je Habuš koji očekuje da će nova uprava DUUDI-ja i nova Vlada pozabaviti ozbiljnije nekretninama u državnom vlasništvu. 

- To je nova vlada i najavila, nadam se da će shvatiti da su prazne nekretnine najskuplje. Mi najbolje znamo kako bi ih iskoristili – dodao je gradonačelnik Goran Habuš.

U projekt su se uključili varaždinsko Društvo turističkih vodiča i pratitelja, a pomogao je i Gradski muzej Varaždin.

– Prostor vojarne bio je zatvoren, još uvijek je ograđen i naša ljudska znatiželja nas vuče da malo škicnemo i iza ograde. Prostor je veličinom identičan staroj gradskoj jezgri, obiluje povijesnim činjenicama, ali i povijesnim zgradama koje još uvijek nisu zaštićene. I to je jedan od ciljeva naših nastojanja. To je pregled vojne arhitekture od Austro-ugarske monarhije do objekata iz 80.-ih godina prošlog stoljeća – rekao je Branimir Šurbek, predsjednik društva.

Obilazak počinje u subotu od 10 sati kod glavne porte vojarne u Optujskoj uz stručno vođenje. Zanimljivo je da je baš u toj vojarni 1896. godine za proslavu obljetnice 5. ulanske pukovnije kuhao slavni bečki kuhar Sacher.

Komentari