Ove subote hodajte za zdravlje varaždinskim gradskim ulicama

Objavljeno: 17.09.2015. 14:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

U subotu 19. rujna u 9 sati u Varaždinu održat će se javnozdravstveno sportsko-rekreativna akcija naziva „Hodanjem do zdravlja“, kao dio nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Spomenuta akcija započet će u 9 sati na varaždinskom Trgu kralja Tomislava, a sastoji se od brze šetnje unaprijed utvrđenom rutom, po gradu i prema stadionu „Sloboda“ i sportsko-rekreativnom centru TTS-u.

Također, tom će se prilikom na TTS-u održati prezentacije sportsko-rekreativnih aktivnosti te natjecanja Crossfit Varaždin 2015. pa pozivamo sve građane da se priključe ovoj važnoj zdravstvenoj akciji.

Varaždinska županija uključila se u projekt jer sve veći postotak ljudi umire upravo od kardiovaskularnih bolesti i njihovih posljedica koje ujedno čine i najveći razlog smrtnosti na našem području.

Tako je i Županijska skupština nedavno donijela Plan zdravstvene zaštite za trogodišnje razdoblje u kojem je prvi od šest prioriteta upravo prevencija kardiovaskularnih bolesti, a jedan od najvažnijih načina borbe protiv takve vrste bolesti upravo je zdrav način života, prvenstveno tjelesna aktivnost.

Inače, u 2014. godini 203 osobe su umrle od srčanog udara, a 229 osoba od kronične ishemičke bolesti srca, dok je od moždanog udara umrlo 150 osoba. To su preventabilne i reverzibilne bolesti na koje se može utjecati promjenama u životnom stilu promjenom prehrane, prestankom pušenja, redovnim bavljenjem fizičkom aktivnošću i kretanjem, pa je akcija „Hodanjem do zdravlja“ upravo idealna za promicanje zdravog načina života i ukazivanja na važnost tjelesne aktivnosti, a najviše iz razloga jer u njoj mogu sudjelovati gotovo svi.

Akcija, čija je ideja postati tradicionalna, neće se odgoditi u slučaju lošeg vremena.

Komentari