Predavanje o obnovljivim izvorima energije u Varaždinu

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 22.02.2012. 11:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Elektrotehničko društvo sjeverozapadne Hrvatske (EDSH) organizira predavanje Utjecaj obnovljivih izvora na kvalitetu električne energije kojeg će danas u 18 sati održati prof.dr.sc. Tomislav Tomiša i prof.dr.sc. Sejid Tešnjak u Županijskoj palači u Varaždinu, Franjevački trg 7.

Spomenuti predavači redovni su profesori na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za visoki napon i energetiku.

Predviđeno trajanje predavanja je 60 minuta, a otvoreno je za sve zainteresirane.

Treba znati da je sukladno europskoj direktivi u hrvatsku zakonsku regulativu uveden pojam kvalitete električne energije u cilju zaštite kupaca.

I to iz razloga što se električna energija na otvorenom tržištu tretira kao roba, a za održavanje kvalitete odgovoran je OPS odnosno ODS.

Kako se intenzivira trend uvrštavanja obnovljivih izvora električne energije, naročito na razini distribucije, javlja se problem narušavanja kvalitete napona zbog utjecaja takovih distribuiranih izvora.

Predavanje će se baviti pojmom kvalitete električne energije s praktičkog stanovišta te posebnostima određenih distribuiranih izvora (vjetroelektrane, sunčeve elektrane) s obzirom na njihov utjecaj na kvalitetu napona u distrubutivnim mrežama.

O predavačima:

Tomislav Tomiša je redovni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za visoki napon i energetiku. Rođen je 1954. godine u Varaždinu. Na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1977. godine na smjeru Elektroenergetika. Na istom fakultetu obranio je magistarski rad 1985., a doktorsku disertaciju 1995. godine

Sejid Tešnjak je redovni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za visoki napon i energetiku. Rođen je 28. kolovoza 1949. u Prnjavoru u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u rodnom mjestu. Upisao se na Elektrotehnički fakultet u Zagrebu 1968. i diplomirao na smjeru elektroenergetika 1972. Od 1972. radi na Zavodu za visoki napon i energetiku Elektrotehničkog fakulteta u zvanju asistenta. Godine 1977. obranio je magistarski rad "Matematički model za potrebe upravljanja elektroenergetskim sustavom".

Komentari