"Prosinac u Muzeju" donosi brojne zanimljive sadržaje

Objavljeno: 03.12.2014. 12:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Varaždinci su dobro prihvatili program Gradskog muzeja Varaždin "Srijeda u Muzeju", a pred nama je i posebno izdanje ovog programa pod nazivom "Prosinac u Muzeju".

Tako će se u srijedu, 3. prosinca u palači Herzer na Franjevačkom trgu, s početkom u 19 sati, predstaviti Konzervatorsko-restauratorski odjel GMV-a. Konzervatorsko-restauratorski odjel jedan je od osam odjela Gradskog muzeja Varaždin, sa suvremeno opremljenim radionicama smještenima u palači Sermage. Djelatnost muzejskih radionica bit će predstavljena kroz prigodnu prezentaciju koju su pripremile restauratorice iz varaždinskog muzeja. Daša Suhić Hižak objasnit će neke postupke kod pozlaćivanja umjetnina, dok će Melita Krnoul obrazložiti tijek restauracije svilenog ruha s kipa Madone s Isusom.    

"Prosinac u Muzeju" u četvrtak, 4. prosinca donosi izložbu "O gradu priča palača - Palača Herzer". Palača Herzer jedno je od najljepših povijesnih zdanja u Varaždinu, a otkad je podignuta koncem 18. stoljeća pa gotovo do današnjih dana, višestruko je mijenjala svoje vlasnike i namjenu. U potpunosti je obnovljena prije desetak godina i, osim nadaleko poznatog stalnog postava Entomološkog odjela "Svijet kukaca" koji se u njoj nalazi od 1954. godine, danas su u njoj smješteni i Povijesni i Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin. Ova će izložba prikazati zanimljivu prošlost palače Herzer i njezinih stanara, i to s nizom portreta, dokumenata, fotografija i ostalih predmeta. Autorica izložbe je arheologinja Martina Matijaško. Otvorenje izložbe je u 19 sati u palači Herzer, a ostaje otvorena za razgled do 1. veljače 2015. godine.

U salonu palače Sermage na Trgu Miljenka Stančića u petak, 5. prosinca u 19 sati održat će se otvorenje izložbe "Prolaznici" varaždinske umjetnice Smiljane Brezovec Meštrić. Autorica izlaže osamnaest radova, realiziranih kao keramičke instalacije, kolaži i kombinirane tehnike, nastalih u posljednjih nekoliko godina. Smiljana Brezovec Meštrić bavi se keramikom od 1996. godine. Educirala se u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih, a usavršavala na brojnim kolonijama, studijskim putovanjima i stručnim seminarima, među ostalim i za raku-tehniku kod Gustava Weissa. Dosad je izlagala na stotinjak skupnih izložbi, dok joj je ovo sedma samostalna. Za umjetničko stvaralaštvo primila je više nagrada i priznanja, a njezini radovi nalaze se u zbirkama nekoliko hrvatskih muzeja i javnih ustanova te privatnim kolekcijama. Izložba "Prolaznici" moći će se razgledati do 1. veljače 2015. godine.

Komentari