srijeda u muzeju

Saznajte kakve su kulturne, znanstvene i društvene dosege na ovim prostorima ostavili ruski emigranti

Objavljeno: 03.02.2018. 19:26

Zadnja izmjena: 03.02.2018. 19:39

Gradski muzej Varaždin i Udruga „Vernisaž“ organizatori su Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 7. veljače u 19 sati, a posvećena je povijesti naseljavanja ruskih emigranata na naše prostore i njihovu doprinosu u razvitku hrvatske znanosti i kulture.

O toj temi govorit će mr. sc. Andrej Čebotarev, autor brojnih stručno-znanstvenih radova iz područja povijesti, arhivistike, kulture, teologije i filozofije, a uz njegovo predavanje pripremljen je i popratni program u kojemu sudjeluju članovi ansambla „Kalinka“ koji će izvesti nekoliko ruskih tradicionalnih pjesama. 

Oko 40 tisuća ruskih emigranata naselila je prostore nekadašnje Kraljevine SHS

Inače, povijest naseljavanja ruskih emigranata na ove prostore započinje društvenim previranjima koja su zadesila Rusiju početkom 19. stoljeća, a naposljetku su rezultirala Oktobarskom revolucijom – državnim prevratom i korjenitim, revolucionarnim društvenim i političkim promjenama, koje su dovele do Građanskog rata.

Rat, koji je trajao od 1918. do 1922. godine, odnio je živote više od 5 milijuna ljudi i doveo do egzodusa oko 2 milijuna stanovnika nekadašnjega Ruskog Carstva. Izbjegli pred boljševicima i Crvenom armijom, ruski su emigranti potražili svoje utočište i novi dom u gotovo svim krajevima svijeta, a njih oko 40.000 prihvatila je tadašnja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca u kojoj su ostavili značajan doprinos u kulturnom, znanstvenom i društvenom životu. 

 

Komentari