Srijeda u Muzeju o varaždinskoj fotografkinji: Foto Tonka - Vizualna kronika međuratnog razdoblja

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 26.09.2015. 16:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Ilustracija

Nakon održane izložbe Foto Tonka, projekta u organizaciji Galerije Klovićevih dvora i Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, u sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 30. rujna, još ćemo se jednom, kroz prigodno predavanje, podsjetiti na neke aspekte djelovanja jedne od najvažnijih hrvatskih fotografkinja Antonije Kulčar Prut...

Atelijer Antonije Kulčar Prut, (Varaždin, 1887. – Rogaška Slatina, 1971.) poznatije kao Tonka, bio je među vodećima u Kraljevini SHS/Jugoslaviji i popularno okupljalište građanstva i intelektualnih krugova, a ona jedna od glavnih kroničarki društvenog, kulturnog i kazališnog života.

Dio njezina iznimnoga opusa, kojim je pridonijela kreiranju imagea jedne epohe, predstavit će se u kontekstu hrvatske i europske međuratne fotografije, o čemu će govoriti dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, viša asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i autorica retrospektivne izložbe Foto Tonka – Tajne atlijera društvene kroničarke.  

Predavanje se održava u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), od 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator programa je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Komentari