Stipe Božić u Varaždinskim Toplicama o usponima na tri najviša vrha svijeta

Objavljeno: 28.05.2015. 07:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Stipe Božić, hrvatski alpinist koji je osvojio najviše svjetske vrhove, održati će u utorak, 2. lipnja u Varaždinskim Toplicama predavanje "Stipe Božić - sedam vrhova".

Alpinist će na predavanju govoriti o svojim usponima na tri najviša vrha svijeta – Mount Everest, K2 i Kanchenjuga. Na najviši se vrh svijeta popeo dva puta i time postao tek drugi Europljanin nakon Rheinholda Messnera kojemu je to uspjelo.

Božić je osvojio najviše vrhove svih sedam kontinenata – Mount Everest u Aziji, Aconcagua u Južnoj Americi, sjevernoamerički Mount McKinley, afrički Kilimanjaro, Mount Vinston na Antarktici, Mont Blanc u Evropi i australski Mont Kosciusko.

Osim alpinizmom, bavio se i speleologijom, ronjenjem te aktivnim skijanjem. Spustio se u 1.395 metara duboku Lukinu jamu na Velebitu. S jednom je međunarodnom ekspedicijom na skijama stigao na Sjeverni pol. Autor je brojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara i knjiga te član Hrvatske gorske službe spašavanja.

Osim knjige "Sedam vrhova" napisao je i "Svete planine svijeta" te "Put na vrh svijeta". Uz pisanje svoja je putovanja i snimao pa je tako režirao oko 80 dokumentarnih filmova u sklopu putopisnih serija.

Za svoje filmske radove Božić je dobio i nekoliko međunarodnih nagrada. Na pitanje o motivima svojih opasnih pustolovina veli – Izazov, te ponekad vrlo okrutna, a ponekad čudesno lijepa borba čovjeka s prirodom.

Predavanje će se, u organizaciji Udruge "Put prirode", održati u prostorijama Kina Ljubelj s početkom u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Komentari