U Bednjanskom kraju u nedjelju čak dvije fašničke republike

Objavljeno: 16.02.2012. 10:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: bednja.hr

Ove godine u Bednjanskom će kraju biti proglašene čak dvije fašničke republike i to – u istome danu! Proizlazi to iz najava fašničkih veselja, što su ih maskirane skupine najavile za nedjelju, 19. veljače. U isto vrijeme, u 14 sati, maškare će organizirati povorke u Bednju i Vrbnu.

Fašnik u Bednji već tradicionalno organiziraju KUD Franje Serta, Općina Bednja i Dobrovoljno vatrogasno društvo. Vesela povorka krenut će od škole ulicama Bednje, prolarmati općinskim centrom i državnom cestom te svoju veselu šetnju završiti kod vatrogasnog doma, gdje će maškare suditi Fašniku. Ples pod maskama potom će biti nastavljen na toplom, uz glazbu, krafne, čaj i kuhano vino. Povorci se mogu pridružiti sve organizirane maskirane skupine, a organizatori pozivaju i sve ostale građane da se maskiraju i bar jednom u godini udre brigu na veselje.

U Vrbnu će se ove godine organizirano fašnikovati prvi put, u organizaciji novoosnovanog KUD-a „Josip Jedvaj“ i Općine Bednje. I tu će maskirana povorka krenuti u 14 sati, a polazak je sa školskog igrališta. Nakon halabuke i kraće šetnje užim centrom naselja, slijedi tradicionalno suđenje Fašniku, a nakon toga sudionici će se zagrijati toplim napicima i okrijepiti krafnama.

Komentari