U Lepoglavi večeras doznajte sve o Novom valu

Objavljeno: 17.02.2012. 09:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Wikipedia

Fantomi slobode? Retorika otpora u hrvatskom novom valu - naziv je predavanja koje se večeras u 20 sati u lepoglavskom Domu kulture organizira u sklopu programa Kluba mladih Lepoglava, piše Lepoglava.net

Predavanje je zamišljeno kao prilog istraživanju retorike otpora odnosno društveno-političke kritike u tekstovima pjesama važnijih hrvatskih bendova potkraj 70-ih i početkom 80-ih: Parafa, Termita, Prljavoga kazališta, Azre, Filma i Haustora.

Analiza je usredotočena na dijalog ovih tekstova s ondašnjim društveno i politički dominantnim ideologemima i tipovima diskursa, s kojima oni uglavnom stupaju u negacijske relacije (polemičke, ironijske, parodijske).

Ovako postavljeno istraživanje nužno mora biti i kontekstualistički orijentirano: da bi se razumjelo semantiku ovih retorika otpora, potrebno je razmotriti i osnovna obilježja diskursa koji se osporavaju, kao i razne proizvodne i recepcijske aspekte povezane s ovim tekstovima.

S obzirom na to da je riječ o tekstovima koji su integralni dio glazbenih izvedaba, usmeno izlaganje koje se koncentrira na analizu pisanih tekstova bit će podržano i korištenjem audio-isječaka, kao i projekcijom video-materijala, a predavanje će održati Nikola Košćak.

Nikola Košćak rođen je 1979. u Varaždinu. Diplomirao je kroatistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao lektor i pisao književne i glazbene kritike u Varaždinskim vijestima te kao nastavnik hrvatskoga jezika u osnovnim i srednjim školama. Zaspolen je kao asistent na Katedri za stilistiku od 2005, izvodio je kolegije Stilistika, Figure i diskurzi i Stilistički koncepti.

Radio je kao lektor na konverzacijskim seminarima i seminarima iz suvremene hrvatske proze na Zagrebačkoj slavističkoj školi u Dubrovniku. Pohađa poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područja stručnoga interesa: teorija stila, stilovi suvremene hrvatske proze, stilizacija usmenosti, infantilizacija diskursa, figurativnost.

Izvor: Lepoglava.net

Komentari