U nedjelju humanitarna akcija Rotaract cluba za Zakladu Ana Rukavina

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 16.06.2012. 19:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

U nedjelju, 17. lipnja, u vremenu od 11 do 14 sati na Varaždinu na Korzu (Trg kralja Tomislava), Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.  Akcija u Varaždinu za Zakladu Ana Rukavina održat će se na inicijativu Rotaract cluba Varaždin.

>>Postanite potencijalni darivatelj krvotvornih matičnih stanica

Svaki građanin, upisom u Registar postaje potencijalni darivatelj te ovim nesebičnim činom građanske solidarnosti može spasiti nečiji život. Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži, a lijek za ove teške bolesti nalazi se u nama!

Stoga pozivamo sve građane dobre volje da se upišu u Registar - sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti mogu popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

Građani se u sklopu akcije upisa u Registar mogu i educirati o značaju hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te podržati rad Zaklade Ana Rukavina kupnjom promotivnih materijala.

Rezultati Registra

U hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisano je 36 510 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od čega je tipizirano 27 775 uzoraka. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 19 transplantata. Od toga, 11  transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 8 za primatelje izvan Hrvatske, čime je spašeno 19 života!

Komentari