U petak 5. obljetnica skrbi o Grebengradu

Objavljeno: 16.10.2012. 13:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Ovaj petak (19. listopada) prikladnim programom bit će obilježena 5. obljetnica skrbi o Grebengradu.

Utvrđeni grad Grebengrad je nakon Cesargrada, druga utvrda po veličini u Hrvatskom zagorju i jedna od najvećih u Hrvatskoj. Smješten je na istočnom rubu Ivanščice, na visini od 502 metara, ispod Velikog Lubenjaka.

Grebengrad je najranije spominjan srednjovjekovni grad (1209. godine kao vlastelinstvo kralja Andrije II Arpadovića) te je 2009. godine obilježeno 800 godina prvog pisanog spomena imena „castrum Gereben“, danas Grebengrad kod Novog Marofa.

Do požara 1710. godine Grebengrad je bio nastanjen, a posljednja tri stoljeća pod utjecajem atmosferilija i različitih drugih negativnih faktora, stanje pojedinih dijelova arhitekture je iz godine u godinu sve lošije, neki dijelovi više i ne postoje, tako da je objekt danas očuvan kao ruševina.

Budući da je Grebengrad od izuzetnog značaja za povijest ovoga kraja i da je uz njega vezan i nastanak samog Novog Marofa, 2006. godine pokrenuta je inicijativa za arheološka istraživanja kapele unutar utvrde Grebengrad, kako bi se ista potom prezentirala i stavila u funkciju.

Nakon pribavljenog stručnog mišljenja o stanju ziđa kapele, ocijenjeno je da je prije same arheologije potrebno sanirati sva četiri zida kapele.

Zbog pomanjkanja financijskih sredstava tada se odustalo od ove sanacije te je Grad Novi Marof uz financijsku pomoć Ministarstva kulture, a u suradnji s Konzervatorskim odjelom iz Varaždina, proveo niz radnji na Grebengradu, od raščišćavanja unutrašnjosti utvrde i osiguranja prilaza do iste, izrade geodetskog snimka postojećeg stanja objekta, prikupljanja i razvrstavanja kamene građe za buduću građevinsku sanaciju zidova, izvedena je građevinska sanacija dijela sjevernog zida koji se urušio 2007. godine, a u 2012. godini planira se izrada prilazne staze u padini brijega s vanjske strane do kapele, čisćenje raslinja u unutrašnjosti kapele te bočno dozidavanje otpadnih dijelova obloga zidova i kaverni tesanim kamenom pronađenim u unutrašnjosti kapele.

Kako se o ovim aktivnostima relativno malo zna, cilj je organiziranja ovog skupa da se nadležne državne i županijske institucije, građani Grada Novog Marofa, a također i najšira hrvatska javnost upozna s radnjama, koje je Grad Novi Marof, u suradnji s Ministarstvom kulture, u složenim proračunskim uvjetima i s relativno skromnim financijskim sredstvima, realizirao na lokalitetu Grebengrad u proteklih pet godina, radi zaustavljanja daljnjeg drastičnog propadanja utvrde Grebengrad, kao zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske i stavljanja istog u funkciju.

To će ujedno biti i promocija samog lokaliteta, kao jednog od nedovoljno iskorištenih turističkih potencijala Grada, koji bi u budućnosti trebao biti okosnica prepoznatljivog kulturno-turističkog proizvoda novomarofskog kraja, zajedno s Planinarskim domom i obnovljenim tradicijskim kućama tzv. “planinarskog naselja”. 

Komentari