U petak predstavljanje projekta Videm-Bednja u Trakoščanu

Objavljeno: 30.11.2011. 14:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: ilustracija

U Općini Bednja će se u okviru projekta "Videm – Bednja – sastanci za buduće aktivnosti", ovog vikenda, 2. i 3. prosinca, održati drugi od dva predviđena dvodnevna sastanka predstavnika Općine Bednje i slovenske Općine Videm.

Riječ je o projektu za koji je na natječaju "Aktivni građani za Europu", provedenom u okviru programa Europske unije "Europa za građane".

Iz "europske kasice" dobiveno je devet tisuća eura koji su iskorišteni za organizaciju sastanaka na kojima će predstavnici dviju općina analizirati vlastite potencijale i zajedničke ciljeve, kao temelj za izradu zajedničkih projekata koji će biti kandidirani prema fondovima Europske unije.

Dvodnevni sastanak u Općini Bednja održat će se u Trakošćanu i na njemu će biti prezentirati rezultati sastanka održanog u studenom u Općini Videm, odnosno, analize stanja i potreba dviju susjednih prekograničnih općina.

Na sastanku će se iz brojnih projektnih prijedloga selektirati tri najznačajnija koja će iduće godine biti prijavljena na europske natječaje.

Sve projektne ideje iznesene na sastanku u Videmu bile su vezane za infrastrukturu, turizam, civilnu zaštitu, sport i gospodarstvo.

Planovi u turizmu vezani su za projekte revitalizacije starih kuća, kurija, kapelica i crkvi kao turističkih atrakcija, zatim zajedničke turističke promidžbe te povezivanja postojećih značajnijih manifestacija s obje strane granice.

Na polju civilne zaštite, s obzirom na konfiguraciju terena i prirodnih resursa koji su većim djelom uključeni u turistički razvoj dviju općina, planira se koordinacija svih službi, od gorske službe spašavanja do hitne pomoći, radio amatera i vatrogasaca.

Po pitanju sporta planira se osnivanje zajedničkih lokalnih liga, dok će se u gospodarstvu razvijati partnerski odnos dviju općina i to kroz razmjenu radne snage, znanja i iskustava, a sve s ciljem sklapanja novih poslova i razvoja gospodarstva.

Projekt dvije općine bit će biti predstavljen i na konferenciji za medije u petak 2. prosinca, u Trakošćanu (Restoran Trakošćan), u 15 sati.


Komentari