U Varaždinu umjetnici 14. Dana performansa “ruše zidove“

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 06.06.2015. 08:38

Zadnja izmjena: 15.03.2016. 10:35

Foto: GC Varaždin

U organizaciji Galerijskog centra Varaždin, od 11. do 14. lipnja, u Varaždinu se održavaju 14. Dani performansa. Tijekom četiri dana festivala, publika će imati prilike vidjeti performanse desetak hrvatskih i inozemnih umjetnika...

Za razliku od njegovog konstruktivnog značaja u građevinarstvu, u kulturološkom području zid simbolizira barijeru napretku, granicu između onoga što jesmo i onoga što želimo biti, opresiju i izolaciju, opisuje program kustos Branko Franceschi.

- 14. Dani performansa u Varaždinu fokusirat će se na umjetničku praksu koja je akcijom kao simboličnim govorom usmjerena na rušenje zida kao fizičke prepreke, a suštinski na metafore mentalnih i administrativnih zidova koje društvena hipokrizija otjelotvorena u represivnim aparatima vlasti konstruira oko progresivnih pojedinaca, manjina ili drugačijih u svrhu očuvanja postojećeg poretka stvarnosti i političke moći -  kaže Branko Franceschi, selektor programa koji je umjetnike i njihove izvedbe ove godine objedinio oko teme Rušenje zida.

Osim povijesnih performansa na tu temu koje će publika gledati kroz izložbu video dokumentacije na samom otvorenju 14. Dana performansa, program izvedbi uključivat će novoproducirane ili u Hrvatskoj do sada neizvođene performanse na temu rušenja zida.


Dragan Vojvodić iz Srbije u četvrtak će izvesti performans „Pribor za pisanje“, a idučeg dana izvest će „Hit me! Hit me! Never stop!“. Vojvodić svoju umjetničku praksu bazira na različitim egzistencijalnim situacijama, kao i komunikaciji s različitim akterima i pojavama u svijetu suvremene umjetnosti.

Splitski umjetnik Vice Tomasović u petak će u bivšoj sinagogi izvesti „Pokoru“. Tomasovićevi radovi su vizije situacija koje neosporno govore o neuhvatljivoj tajnoj istini u kojima se isprepleće romantizam, nadrealizam i simbolizam. Istog dana varaždinski će umjetnik Ivan Mesek izvesti performans „Ian“.

U subotu će se Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar na Gradskoj tržnici predstaviti performansom „Izvoz“. Cokarić iza sebe ima niz zapaženih likovnih, izvedbenih i scenskih projekata, a Pagarove multimedijalne instalacije, objekti i akcije usmjerene su na straživanje socijalnih, političkih ili religijskih realnosti.

Nenad Bogdanović iz Odžaka u Srbiji u Varaždin stiže sa svojim djelom „Mostovi IV“. Bogdanović je početkom osamdesetih obilježio jedno postavangardno razdoblje na jugoslavenskoj umjetničkoj sceni i njegov umjetnički rad je bio prepoznat i priznat u međunarodnim okvirima.

Rad Paula Devensa iz nizozemskog Maastrichta je interdisciplinaran, u područjima skladanog zvuka, arhitekture, videa i performansa, a u bivšoj sinagogi publiku će oduševiti audio performansom.

Komentari