Ususret Ivanju: Ivančani se spremaju za proslavu Dana grada

Piše: eVz/Ivanec.hr

Objavljeno: 18.06.2012. 12:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ivanec.hr

U Ivancu je već počelo odbrojavanje dana do ivanjskih blagdana o kojima se, u skladu s povijesnim obljetnicama (Ivanec se prvi put spominje 22. lipnja 1396.) i činjenicom da nad gradom bdije njegov nebeski zaštitnik sv. Ivan Krstitelj, tradicionalno održava proslava Dana grada, piše Ivanec.hr.

Ulicama se već naveliko s plakata iščitavaju programi proslave, čiji je sadržaj takav da nikog ne bi smio razočarati, to više što će u njemu aktivno sudjelovati i građani sami, a gotovo da i nema udruge koja sudjelovanje na glavnim proslavama ne smatra pitanjem časti, pa sudjeluju, čini se – sve!

Tjedan dana prije početka „planulo“ je svih 40 raspoloživih gradskih štandova, a k tomu su sve okolne nogostupe i površine na gradskom trgu i u parku rezervirali prodavači svega i svačega te dječji i zabavni parkovi.

Proslava se otvara u petak, 22. lipnja u podne, pučkom feštom Ivanec kuha, na staroj tržnici u Ivancu. Tu će se ekipe ivanečkih gradskih kvartova, mjesnih odbora, vinska društva, DSR-i i svi drugi građani željni dobrog druženja natjecati u spremanju gulaša u kotliću.

U 17.30 je svečana misa u župnoj crkvi, u 18 će na središnjoj bini zasvirati i zaplesati domaći i gostujući folklori, a navečer se zabava nastavlja uz sastav Od srca do srca. Na svečanosti gradskih tijela ove će godine biti zanimljivo, jer organizatori iz Grada Ivanca najavljuju otklon od uobičajenih programskih „špranci“ svečanih sjednica.

U subotu prijepodne, više atraktivnih sadržaja za sportaše, avanturiste i ljubitelje ekstremnih sportova. Dok članovi Planinarskog kluba Ivanec sa svojim gostima iz cijele Hrvatske kreću na 20 kilometara dug pohod od Belskog dola do Ivanca, u 10 sati s gradske špice bit će označen start 20. brdske utrke od Ivanca do vrha Ivančice.

Nakon toga ide se u sportsku dvoranu OŠ Ivanec, gdje HPD Ivančica otvara deset metara visoku penjačku stijenu, jednu od najviših takve vrste u Hrvatskoj. U 11 sati na Ivančici počinje Državno prvenstvo u brdsko-biciklističkom spustu (downhill), najekstremnijoj disciplini brdskog biciklizma.

Očekuje se sudjelovanje između 100 i 150 trkača.

Glavni programi počinju na špici u 17.30, nastupom tamburaša i folkloraša, slijede mimohod i smotra povijesnih postrojbi te viteška igra članova Belega volka iz Ljubljane. A onda – ono najpopularnije, nakon 20 stiže na špicu stiže kilometar jegera Industrije mesa Ivanec, kojeg će – u to nema sumnje – uz voditeljski program dvojca Davora Dretara Drele i Andreje Loparić, Ivančani i njihovi gosti ponovno „smazati“ u rekordnom vremenu.

Puna želuca, raspoloženije će pratiti oktane u krvi Marija Rucnera, veliki vatromet, pa onda i Ninu Badrić te lakše dočekati zoru uz Peti element.

U nedjelju u 17 sati počinje Mali ivanečki festival pod pokroviteljstvom Ivančice d.d. Ivanec, a nakon toga slijedi nastup djece, mladih, plesnih klubova i na kraju Žanemari Lalić i J'Animalsa. Glavni pokrovitelj proslave je Restoran Zvonimir

Komentari