Varaždinski Slovenci obilježavaju Prešernov dan

Objavljeno: 14.02.2012. 13:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Poštujući dugogodišnju tradiciju u Varaždinu, Slovenci našeg kraja i ove godine u veljači organiziraju obilježavanje „Prešernovog dana“ u Varaždinskoj županiji. Ove će godine taj slovenski kulturni praznik biti obilježen kroz dvije manifestacije, koje svaka za sebe na svoj način nose u sebi obilježja slovenske kulturne baštine.

Prva priredba biti će održana u petak, 17. veljače u HNK Varaždin s početkom u 19.30 sati. U  svečanom dijelu programa skupu će se obratiti uzvanici te predstavnici slovenskog veleposlanstva u RH, slovenske Vlade, lokalne zajednice i predstavnici slovenske zajednice u Varaždinu.

U nastavku biti će izvedena kazališna predstava „Komedija o loncu“ redatelja Borisa Kobala.  Radi se o koprodukciji HNK Varaždin i Mestnog gledališča Ptuj, a događanje će biti okončano skromnim domjenkom.

Drugu manifestaciju vezanu uz „Prešernov dan“ priprema mlada generacija i to u petak 24. veljače u Školsko sportskoj dvorani Cestica s početkom u 16 sati.

Biti će održano nekoliko kraćih programa, koje će izvesti nekoliko grupa, od  učenik  koji su prošle godine započeli s učenjem slovenskog jezika, do učenika područnih osnovnih škola.

Valja napomenuti da je za gledatelje osiguran besplatan autobusni prijevoz iz Varaždina i područja Ivanca.

Treba reći da su obje priredbe pripremljene uz sudjelovanje svih tijela slovenske nacionalne manjine u Županiji, i  to Vijeća slovenske nacionalne manjine, Varaždinske županije, Slovenskog kulturnog društva NAGELJ Varaždin, Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva, Predstavnika slovenske nacionalne manjine za Grad Varaždin i Predstavnika slovenske nacionalne manjine za Općinu Cestica.

Komentari