Variete u Kinu Galerija: Kultne komedije četvrtkom

Objavljeno: 08.01.2015. 16:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Kino Galerija

U novom terminu četvrtkom kino Galerija prikazuje Variete ciklus Francuske komedije Louisa de Funèsa. Ciklus otvara film Žandar iz Saint-Tropeza. Louis de Funès, legenda francuske kinematografije, nižeg rasta, ćelav, dinamičan, grčevitih kretnji i grimasa, nastupao u više od 100 filmova.

Slavnog Louisa de Funèsa pogledajte kao neurotičnog žandara u filmu koji ga je lansirao među zvijezde francuske komedije i pokrenuo serijal filmova o žandarima iz Saint-Tropeza.

Službujući godinama u unutrašnjosti Francuske, policajac Ludovic Cruchot (L. de Funès) napokon dobije priliku preuzeti šefovsko mjesto u atraktivnom mjestu kao što je Saint-Tropez. Energični i svadljivi Cruchot pohita na jug u pratnji svoje mlade kćeri Nicole (G. Gard) dajući do znanja svojim podređenima da s njim nema šale. I dok Cruchot s kolegama vodi bitku protiv nemorala na plaži uhodeći nudiste, Nicole svojim novim prijateljima laže da joj je otac bogati vlasnik jahte. Problemi iskrsnu kada Cruchot dozna da je jahta središte kriminala...

Tajna uspjeha Giraultove komedije nedvojbeno je briljantan nastup L. de Funèsa čiji su mrki lik, neurotični ispadi i strastveno obavljanje policijskog posla doslovce nezaboravni, osobito u kontekstu priče koja lukavo spaja karakterne osobine glavnog junaka i hedonističko raspoloženje u poznatom francuskom ljetovalištu. Pritom ne nedostaje ni automobilskih potjera, ganjanja nudista, ludih vožnji s opaticama i hvatanja lukavih zlikovaca, pa je "Žandar iz Saint-Tropeza" film koji i četiri desetljeća nakon svoje premijere djeluje svježe, zabavno i otkačeno.

Projekcija prve komedije iz ciklusa je večeras, 8. siječnja, u 19 sati, a cijena ulaznice je 10 kuna.

Komentari