Zlatko Mehun uz brojne goste danas u kinu "Galerija" predstavlja novu knjigu

Objavljeno: 05.12.2014. 15:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Poznati varaždinski novinar i publicist Zlatko Mehun danas će, uoči blagdana Svetog Nikole i Dana Grada te u sklopu programa "Varaždin Vukovaru - Vukovar Varaždinu" u kinu "Galerija" predstaviti knjigu "Hrvatska policija u Vukovaru 1990. - 1998.".

Mehun je autor teksta i urednik knjige, a riječ je o djelu koje govori o počecima obrane, danima stradanja i mirnoj reintegraciji Podunavlja, te ulozi hrvatske policije u obrani Vukovara i istočne Slavonije.

- Kao što je poznato, nemjerljiv doprinos toj žrtvi dali su i pripadnici tadašnje Policijske uprave Varaždin. Čak 1120 policajaca iz Varaždinske i Međimurske županije sudjelovalo je u postrojbama koje su branile Vukovar, pri čemu ih je 185 ostalo do posljednjeg dana obrane Vukovara. Mnogi od njih završili su u zarobljeništvu u srbijanskim logorima, 21 je ubijen, a petorica se još vode kao nestali. O njima, kao i o drugim hrabrim sudionicima obrane Vukovara govori se u knjizi - rekao je Zlatko Mehun za eVaraždin.

Kako nadalje ističe, posebna vrijednost knjige je u tome što ona osim povijesnog pregleda nastanka i razvoja policije na području Vukovara, donosi i svjedočanstva petnaestak pripadnika policijskih postrojbi koje su branile Vukovar, kao i objavu brojnih dokumenata, od koji su neki na taj način javnosti postali dostupni po prvi put.

Promocija knjige održat će se s početkom u 18 sati, a tom prilikom svoja sjećanja će iznijeti i neki od sudionika zbivanja o kojima knjiga govori. Nastupiti će i glumci kazališta Joze Ivakića iz Vinkovaca, tamburaški sastav "Đeram", te popularni pjevač Ivica Pepelko.

Komentari