pripreme u tijeku

Borba za prvaka svijeta u speedwayu počinje u Donjem Kraljevcu!

Objavljeno: 15.04.2024. 23:13

Zadnja izmjena: 15.04.2024. 23:13

Pripreme za najveću sportsku manifestaciju na sjeveru Hrvatske u punom su jeku! S obzirom da je period treninga završio i vozači su se vratili svojim stazama diljem Europe, stadion Milenium u Donjem Kraljevcu priprema se za FIM Speedway Grand Prix.

- Otvorenje sezone u svjetskom prvenstvu uvijek je uzbudljivo, rekla bih najzanimljivija utrka u kalendaru. Svi vozači počinju iz nule, bez bodova i poretka. Doslovno svaki od njih može osvojiti prvo mjesto jer ovo je takav sport, nema stopostotnih favorita - govori Darija Pavlic, direktorica utrke i dodaje:

- Za njihov dio koji moraju odraditi na terenu se ne bojim, utrka će biti fantastična! Najviše je za to zaslužna naša staza koju Jura fenomenalno pripremi, na njoj se obaraju rekordi u brzini, ali i u broju pretjecanja što je u speedwayu najvažnije!

Top 16 u svijetu

Tai Woffinden, trostruki prvak svijeta, željan je još jedne titulu najboljeg na svijetu.

- Cilj mi je svake sezone isti. Nakon osvajanja tri zlatne medalje, ne možeš reći 'oh ove godine želim biti treći. Kad izađem na stazu, želim pobijediti svaku vožnju. Mislim da svi žele isto, zato i jesmo u top šesnaest najboljih vozača na svijetu.

Isto misli i Fredrik Lindgren, prošlogodišnji viceprvak svijeta:

- Želim biti prvak svijeta. Ne želim biti bolji od drugih vozača, već najbolja verzija sebe, a vidjet ćemo da li je to dovoljno za pobjedu.

Jason Doyle, koji će po prvi put postati otac za nekoliko dana, smatra da ne može vječito dobivati pozivnice i da mora konačno nešto promijeniti u SGP prvenstvu:

- Mislim da mi je ovo zadnja šansa, promijenio sam tunera, puno sam zadovoljniji, puno smo radili preko zime u Australiji.

Prijenos u 56 zemalja

Ostali dio natjecanja, od infrastrukture do organizacije, rade volonteri te firme iz Poljske koje angažira Discovery Sports Events. Velik je teret i odgovornost na organizatoru utrke, Speedway klubu Milenium. Za održavanje utrke potrebno je oko 300 ljudi: sportski djelatnici brinu se da se sportski dio dobro odradi: od bokseva za vozače, zavojnih sudaca, sudaca na startu, ekipe tehničkog pregleda, ravnanje i održavanje staze, do radova na infrastrukturi stadiona, vatrogasaca, hitnih službi, prodaje.

- Koristimo preko 500 KW električne energije za rasvjetu, LED ekrane, zračnu ogradu, te televizijski prijenos. Postavili smo preko 400 metara optičkog kabla preko kojega se prenosi utrka u 56 zemalja Discovery i Warner Bros kanala, a koju je prošle godine pogledalo preko 10 milijuna gledatelja - govori Zvonimir Pavlic, koji je odgovoran za tehničke detalje oko stadiona.

7.000 gledatelja

Cjelodnevni program na stadionu Milenium kreiran je za cijelu obitelj, posebno najmlađe članove koje očekuje zabavna „Fan zona“ gdje će vozači davati autograme i fotografirati se s navijačima, bit će oslikavanja lica, napuhanci, izložba motocikala, igre i kvizovi te Monster energy zona s DJ-om. Ove će godine djecu zabavljati i SGP maskota „Speedy“, a novost je da službeni trening počinje u 14 h, što su ujedno i kvalifikacije za utrku. Najbrži vozači na kvalifikacijskom treningu prvi biraju startne brojeve s kojima se natječu na utrci.

Očekuje se rasprodan stadion sa 7.000 gledatelja, za koje je na kraju utrke pripremljen veličanstveni vatromet kojim će se proslaviti trojica najboljih vozača.

Nabavite ulaznice na vrijeme!

Ulaznice za FIM Speedway Grand Prix of Croatia možete pronaći u sustavu www.entrio.hr, u svim poslovnicama Tiska, ali i u firmi Pavlic-asfalt-beton u Donjem Kraljevcu već od 20 eura.

Utrka počinje 27. travnja u 19:00 sati, a ulaz je moguć već od 12:00 u Fan zonu, dok je službeni trening u 15:00 sati.

Komentari