priopćenje za javnost

DKOM odbio žalbu, započinje dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin

Objavljeno: 19.01.2024. 15:20

Zadnja izmjena: 19.01.2024. 15:25

Priopćenje za javnost, Varkom d.d.

„Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“ je projekt kojim je tvrtka Varkom d.o.o., javni isporučitelj vodnih usluga uspješno kandidirala za europska sredstva. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju se na 90,9 milijuna eura. Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 64,9 milijuna eura. Projekt aglomeracije Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,5 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena i sanaciju 2,7 km postojećih gravitacijskih cjevovoda.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je 15. siječnja 2024. na svojim službenim stranicama objavila rješenje kojim se odbija žalba koju je podnijelo društvo Strabag AG iz Austrije kao neosnovana. Žalba se odnosila na ponovljeni postupak pregleda i ocjene ponuda u okviru javne nabave koju je Varkom d.o.o. kao naručitelj objavio 10. veljače 2023. godine te koja se odnosi na dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, UPOV Varaždin.

Varkom d.o.o. je na temelju kriterija ekonomski najpovoljnije ponude u ponovnom postupku pregleda i ocjene ponuda 13. studenog 2023. odabrao GH Holding d.o.o. iz Slovenije za izvođača radova. Vrijednost radova na dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Varaždin iznosit će 38.898.500,00 EUR bez PDV-a ili 48.623.125,00 EUR s PDV-om.

Nakon što je DKOM donio rješenje, stvoreni su preduvjeti da se potpiše ugovor s odabranim izvođačem te da započne rad na postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Varaždin. Riječ je posljednjem ugovoru u okviru projekta aglomeracije Varaždin kojim će se ugovoriti projektiranje, dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin III. stupnja pročišćavanja, kapaciteta približno 127.000 ES.

Slijedi posljednja faza

Direktor društva Varkom, Bruno Ister je po primitku obavijesti DKOM-a o odbijanju žalbe ponuditelja izjavio:

- DKOMje odbacio žalbu kao neosnovanu te je time potvrđena ispravnost postupka javne nabave koji smo proveli u okviru projekta aglomeracije Varaždin. Izgradnja sustava javne odvodnje je pri samome kraju. Doprinos ovoga projekta je novih 11.873 priključaka tj. 40.468 dodatno priključenih stanovnika te će 95% kućanstava u aglomeraciji Varaždin biti priključeno na javni sustav odvodnje. Drago nam je da možemo nastaviti s provedbom projekta te prionuti na posljednju fazu koja se odnosi na pročistač. U godini 2023.radi provedbe projekta osigurali smo i dodatna sredstva u iznosu od 20.216.292,05 EUR. Očekujemo da će radovi na pročistaču trajati dvije godine, a nakon toga slijedi šest mjeseci pokusnog rada. Dogradnjom i rekonstrukcijom uređaja za pročišćavanje pridonijet ćemo poboljšanju stanja vode, a što je najvažnije, očuvat ćemo okoliš za buduće generacije.

Komentari