Jurčić u Varaždinu: Hrvatska raste kad bi gledali srednji vijek, ali može se ekonomski oporaviti za 2 godine

Objavljeno: 03.11.2015. 12:02

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 07:49

Foto: Siniša Sović

Danas je u Varaždinu održana tiskovna konferencije Koalicije rada i solidarnosti koja okuplja 14 stranaka na čelu sa strankom Ljube Jurčića “Novi Val” i Milana Bandića “Stranka rada i solidarnosti”.

Na konferenciji su nazočili kandidati koalicije za Treću izbornu jedinicu – nositelj liste Marijan Cingula,  Dijana Posavec na drugom mjestu, Ladislav Prežigalo (6. mjesto) te Nino Lučić koji se nalazi na 14. mjestu. Svi kandidati na 2. izbornoj listi su nezavisni.

Gospodarski program koalicije tom je prilikom predstavio Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U uvodnom dijelu ironično je komentirao navode vladajuće koalicije da Hrvatska raste te je izjavio da je Hrvatska gospodarski na samom europskom dnu i da su u regiji gospodarski slabije samo Rumunjska i Bugarski, a čak i u njima je nezaposlenost značajno manja. Naime, za izlazak iz krize Hrvatska bi trebala imati stopu rasta preko 3 ili 4%, a preko 7% da se počne razvijati s obzirom na mnogo niži dohodak:

- Hrvatska raste kad bi gledali srednji vijek ili kameno doba ili u odnosu na prije sto godina. Zemlje u okruženju rastu mnogo brže nego Hrvatska te u odnosu na ostale idemo prema dnu, rekao je Jurčić.

Naveo je i ciljeve iz gospodarskog programa koalicije koji je znanstveno utemeljen te prilagođen specifičnostima hrvatskog gospodarstva. Prvi je cilj povećanje domaće proizvodnje supstitucijom uvoza i povećanjem izvoza te reforme fiskalnog i monetarnog sustava. Predložio je tri reforme monetarne politike: monetarna politika treba omogućiti zabranu devizne klauzule i vraćanje funkcija novca kuni, mogućnost zaduživanja države uz kamatu od najviše 2% i smanjivanje vanjskog duga.

- Hrvatska se može ekonomski oporaviti u 2 godine. Želimo povećati plaće i smanjiti PDV za 2%.

Od ostalih socijalnih reformi, istaknuo je da će izdavati vaučere za umirovljenike koji će moći provesti pet dana u hrvatskim hotelima izvan sezone kako bi se zadržala i sezonska radna snaga. Druga je mjera – 20 kuna dnevno za topli obrok svim zaposlenicima u Hrvatskoj, a istaknuo je da se protive radu nedjeljom.

Nositelj liste prof. dr. sc. Marijan Cingula rekao je da Hrvatska zaostaje dvadesetak godina u razvoju te da se na razini grada ne može postići ni zbrinjavanje otpada.

- Koalicija okuplja ljude s rezultatima koji če raditi po europskim i svjetskim standardima. Poručujem biračima da imaju treći put, a ne želimo podjele na “lijevo” i “desno” več jedinstvenu Hrvatsku, rekao je Cingula

- U Trećoj izbornoj jedinici očekujemo što više mandata. U postizborne koalicije ulazit ćemo isključivo sa strankama koje će provoditi naše reforme, zaključio je Jurčić.

Okupljenima se obratio i Ladislav Prežigalo koji je rekao da vjeruje da će se pozitivne socijalne mjere Milana Bandića u Zagrebu ostvariti i u Varaždinskoj županiji.

Dijana Posavec iz Međimurja izjavila je da ovdje ljudi najviše rade, a plaće su najniže te da im je cilj podrškom birača u Saboru biti “glas hrvatskog sjevera” i boriti se za prava svih građana i integraciju nacionalnih manjina.

 

Komentari