Natalija Martinčević: Reformisti za Varaždinsku županiju imaju program, ne „show program“

Objavljeno: 03.11.2015. 08:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:06

Natalija Martinčević u političku utrku za novi saborski mandat ulazi, kako ističe, s realnim političkim kapitalom – kao zastupnica dala je najveći broj zakonskih prijedloga od svih zastupnika u proteklom sazivu Hrvatskog sabora te doprinijela tomu, da varaždinskih HNK i Sveučilište Sjever dobiju nacionalni status...

Okosnicu programa Narodne stranke – reformisti čini decentralizacija i plan uspostave regije Sjever s jakim centrom u Varaždinu, zbog čega političke programe „vanjskih stranaka“ poput Oraha, Mosta i Živog zida Martinčević naziva „show programom za Varaždince“. Reformisti, napominje Martinčević, uz konkretne programske ideje, jedini jasno opisuju i način njihove realizacije. Kao neke od najvažnijih programskih smjernica Natalija Martinčević pak izdvaja: povećanje mirovina za 10 posto reformom javne uprave i javnih tvrtki, zabranu rada na određeno vrijeme na platformi nastaloj u suradnji sa sindikatima, EU fondovima financiranu modernizaciju željeznice Varaždin – Zagreb, te izgradnju Sveučilišnog kampusa u Varaždinu i stavljanje u funkciju vojarne u Optujskoj.

Građanima poručujete da ne dopuste da se gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom upravlja iz Zagreba, pa čak i iz Dalmacije. Što time konkretno želite reći?
Stanke koje se danas nude našim građanima kao što su Orah, Most ili Živi zid imaju jednu zajedničku platformu, a to je da nemaju apsolutno ništa s Varaždinom i Varaždinskom županijom. Dođu iz Zagreba ili čak Metkovića, nekoliko dana pred izbore s nekim show programom i nude to, da se nama i dalje upravlja iz Zagreba ili čak Metkovića. Gospođa Holy kada je bila ministrica nije niti jednom došla u Varaždin te niti pogledala a kamoli pokušala riješiti problem smeća. Sada dva tjedna pred izbore dolazi i naziva Varaždin „Balogradom“, što je sramotno i uvredljivo, posebno od nje koja je bila ministrica i imala sve mehanizme da problem riješi. Živi zid izlazi s programima u kojima građanima obećavaju da neće morati plaćati struju i vodu i da će svakome dati 15 tisuća eura. Tu razinu podcjenjivanja naših građana nije vrijedno komentirati.

U istom kontekstu često ste kritizirali nedovoljno korištenje pozicije „vertikale vlasti“ kako od strane župana tako i od strane gradonačelnika grada Varaždina. Zapravo smatrate da su jedan i drugi bili „apsolutno bez utjecaja“, zašto?
To nije stvar moje osobne procjene ili dojma, već isključivo stvar činjenica i konkretnih brojki. Naime, u šest godina mandata župana Štromara i četiri godine mandata ove Vlade nije se realizirala ni jedna jedina kapitalna državna investicija, što s drugim županijama nije slučaj, jer u nekima se itekako radilo i gradilo. Izgradnja kirurgije i hitnog prijma naše bolnice također nije ni započeta, iako je projekt spreman više od četiri godine! Štromar nadalje nije započeo izgradnju niti jedne od četiri preostale škole koje je u Varaždinskoj županiji trebalo izgraditi. Samo za kratku usporedbu: Čačić je kao župan u tri godine (s HDZ-ovm Vladom za vratom i bez sufinanciranja od 55 % od strane države) izgradio 44 škole i 16 dvorana, osigurao jednosmjensku nastavu i besplatan prijevoz svim srednjoškolcima. I za kraj, ova Vlada i ovaj župan Varaždinsku županiju ostavljaju kao županiju s najnižim plaćama u Hrvatskoj, čak 20 posto nižima od državnog prosjeka. I zato i kada imate „vertikalu vlasti“ i svoja 4 ministra u Vladi i dovoljan broj zastupnika da se izborite za što god hoćete a Vi ne učinite ništa – tada se nemojte nuditi za lidera jer radite štetu ovoj županiji i ovim ljudima.

Jedan od najvećih, ako ne i najveći problem grada Varaždina ekološke je naravi. O balama u Brezju mnogo se govori, no s obzirom na trenutnu situaciju, koje rješenje predlažu Reformisti?
Upravo slučaj smeća pokazuje sve ovo o čemu govorimo a to je da su oni koji danas vode grad i županiju bez ikakvog autoriteta i da se ne mogu izboriti za ništa niti kod svoje vlastite Vlade. Nakon što me gradonačelnik kao zamjenicu razvlastio i onemogućio u radu, kao saborska zastupnica poduzela sam sve što je bilo u mojoj moći da se problem riješi, i da me Štromar nije stopirao smeća danas ne bi bilo. Ja sam naime Amandmanom na državni proračun za 2015. tražila od Vlade da se osiguraju sredstva i da Vlada preuzme dogovornost za rješavanje najvećeg ekološkog, financijskog ali i zdravstvenog problema naše županije. Vjerujem da bi Vlada i prihvatila moj prijedlog da Štromar nije rekao da će on osigurati više i bolje i problem riješiti. Danas, godinu dana kasnije, ne samo da nisu osigurali niti lipe već traže upravo što sam ja tražila a to je uključivanje Vlade u rješavanje problema. Takva vrsta politikantstva je nerazumljiva i napravila je našim građanima ogromnu štetu. Sada moramo sa postojećom koncesijom izići pred novu Vladu i tražiti sufinanciranje, ako i oni utvrde da je koncesija nezakonita tada odmah treba raspisati novu a oni koji su nezakonitu koncesiju raspisali i doveli grad u ovakvu situaciju, trebaju za to odgovarati.

Građane pozivate da glasuju za dokazane lidere. Koja ostvarenja biste, stoga, istaknuli kada je riječ o vašem dosadašnjem djelovanju u parlamentu?
Kao zastupnica trudila sam se djelovati pozitivno i konstruktivno te prije svega u interesu grada i županije gdje sam izabrana. Dala sam najveći broj zakonskih prijedloga i posebno me veseli da smo temeljem toga osigurali nacionalni status Našem HNK kao i nacionalni status Sveučilišta Sjever. To su za Varaždin dugoročno strateški iznimno važne stvari ali važne su i u cilju pozicioniranja Varaždina kao snažnog centra regije sjever. Predložila sam i cijeli niz i zakonskih prijedloga i amandmana vezanih na naše obrtnike, ukinula naplatu prilaza na županijske ceste, predložila osnivanje Fonda za sufinanciranje EU projekata kojim država financijski staje iza svakog projekta kojeg odobri EU. Predložila sam i niz mjera za rješavanje problema oštećenih u poslovanju Raiffaissen zadruga. Mislim da sam pokazala da se ponekad iz oporbe, kada se radi i sluša građane, može napraviti više nego iz „vertikale vlasti“

Veliki problem koji građani grada Varaždina i Varaždinske županije dijele s ostatkom zemlje jesu i financijske poteškoće koje ih dovode do radikalne promijene socijalnog statusa. Koja rješenja nude Reformisti?
Reformisti se uglavnom prepoznaju kao stranka koja je uglavnom koncentrirana na gospodarske programe i projekte, i to je i razumljivo jer sam i ja 15 godina radila u gospodarstvu. No, Reformisti izlaze i sa jakm socijalnim programom koji uključuje prije svega podizanje mirovina za 10 %. Umirovljenici su naša najugroženija populacija koja u potpunosti ovisi o državi. Taj program je realno ostvariti već u prvoj godini mandata a uključuje provođenje reformi javne uprave i upravljanja javnim tvrtkama. Iza svakog našeg obećanja jasno stoji i način kako ćemo ga realizirati i upravo to nas razlikuje od drugih stranaka. Drugi važan dio programa je zabrana rada na određeno. Ti ljudi rade bez sigurnosti i potpune neizvjesne budućnosti i zato smo mi smo zajedno sa sindikatima napravili platformu u kojoj ćemo od Vlade tražiti zabranu rada na određeno vrijeme osim u sezonskim poslovima.

Koje su temeljne točke iz programa Narodne stranke – reformisti, na koje biste biračima s područja grada Varaždina i Varaždinske županije željeli skrenuti pozornost?
Reformisti su pripremili programe i konkretne projekte za svaki grad, općinu i mjesni odbor u našoj županiji. Osnova programa je regija sjever sa jakom centrom u Varaždinu, te decentralizacija kojom bi naši gradovi i općine dobili 30 % sredstava od centralne države jer se danas naime iz Zagreba upravlja sa čak 90 % svih poreznih prihoda što je neprihvatljivo. Naš najveći infrastrukturni projekt je izgradnja i modernizacija željeznice kojom bi se iz Varaždina do Zagreba došlo za 40 minuta a iz Lepoglave do Zagreba za 30 minuta. Radi se o projektu vrijednom 300 mil €, sa financiranje od EU 85 % i rokom realizacije 36 mjeseci. Drugi veliki projekt je izgradnja Sveučilišnog kampusa u Varaždinu, stavljanje u funkciju vojarne u Optujskoj, isto tako i Doma željezničara kao doma mladih. Tu je i cijeli niz projekata i programa vezanih uz naše obrtnike i poduzetnike koji su naravno u našem fokusu.

Jednom prilikom izjavili ste da „za izdajice prijatelja ne glasuju ni rodbina ni poznanici, a kamoli građani“. Jasno je na što ste pritom aludirali, no možete li reći zašto smatrate da bi građani na ovim parlamentarnim izborima povjerenje trebali dati Reformistima?
Na ovim izborima građani po prvi puta imaju prilike glasati za stranku i ljude koji su se dokazali da znaju i mogu i koji iza sebe imaju konkretne rezultate. Građani ovog puta imaju prilike glasati za ljude koji ovdje žive, prepoznaju probleme, slušaju građane i koji će se u slijedećoj Vladi i Saboru sasvim sigurno izboriti za ono što naša županija i naš grad zaslužuju a to je da ponovno budu lokomotiva Hrvatske.

Komentari