Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS: "Sada je prilika za novi početak NK Varaždin"

Objavljeno: 03.11.2015. 15:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:06

Foto: Nikola Kokotec

Županijski nogometni savez Varaždin nesumnjivo je jedan od najorganiziranijih županijskih nogometnih saveza u Hrvatskoj. O tome što je sve pokrenuo kako bi se stekao takav status te unaprijedila organizacija i kvaliteta nogometa u Varaždinskoj županiji kao i novom početku NK “Varaždin“ razgovarali smo s Nenadom Horvatićem, predsjednikom ŽNS i članom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza...

Od samog početka nastojali smo donositi odluke koje su išle na dobrobit naše organizacije koju čine članice, suci, delegati i treneri, rekao je Horvatić koji obje funkcije obnaša u drugom mandatu, dodavši da je Županijski nogometni savez Varaždin prvi u Hrvatskoj uveo plaćanje službenih osoba preko žiro računa.

Zašto ste se odlučili na takav potez?
Nakon svake utakmice klubovi su trebali sucima isplaćivati od 200 do 300 kuna, uz nadoplatu poreza i prireza. To je stvaralo administrativne i knjigovodstvene probleme koji su riješeni na način da ŽNS napravi mjesečni obračun troškova za angažirane suce i potom šalje prema klubu jednu fakturu. Također, ŽNS je na sebe preuzeo obavezu plaćanja poreza i prireza na što se strogo pazi jer su kazne rigorozne. To je ogromno rasterećenje za klubove jer se svakog tjedna odigra 50-ak utakmica u svim kategorijama i jedna je od mjera koja nogometnim klubovima osigurava poslovanje u skladu sa zakonskim propisima. Također, Županijski nogometni savez Varaždin prvi u Hrvatskoj nadoknađuje liječničke preglede mladih nogometaša. Naime,  imamo apsurdni Zakon koji propisuje da svako dijete koje igra nogomet mora dva puta godišnje ići na pregled isključivo kod specijalista sportske medicine. Svaki takav pregled košta 200 kuna i učinit ćemo sve da se taj Zakon ublaži i da preglede mogu obavljati i obiteljski liječnici.

Nogometni klub Varaždin, slavni bivši prvoligaš Varteks, u velikim je problemima. Koje je rješenje trenutne situacije?
Završetkom prošle sezone imali smo NK Varaždin koji je kao sljedbenik NK Varteks završio natjecanje u trećoj ligi s dugom od 37 milijuna kuna. U tom klubu najviše su vrijedili pioniri i kadeti koji su igrali u 1. HNL, odnosno djeca iz nogometne škole. Čitavu prošlu sezonu nisu plaćeni ni suci te je pokrenut stečaj i gašenje kluba. Zahvaljujući mojoj osobnoj intervenciji i ŽNS novi klub NK Varaždin škola nogometa, koji se natjecao u 1. ŽNL i stekao pravo natjecanja u međužupanijskoj ligi, dogovornim “manevrom“ stavljen je na mjesto ugašenog NK Varaždina. Od posrnulog kluba preuzeo je i sva sportska prava čime smo u svega dva mjeseca postigli da imamo klub u 3. HNL, djecu u prvoj i to bez ikakvih dugovanja. Sada je zapravo prilika za novi početak nogometnog kluba “Varaždin“.

Povratak prvoligaškog nogometa

Koliko vi kao predsjednik ŽNS-a i član IO HNS-a možete učiniti da se u skorije vrijeme prvoligaški nogomet ponovno vrati u barokni grad?
Bez stručnog vodstva koje je spremno mukotrpno raditi za nogometni klub i ukoliko se politika ne prestane uplitati u njegov rad, ne postoji mogućnost skorog povratka u prvu ligu. Ove je godine trebalo raditi na stabilizaciji kluba i 2016. napasti 2. ligu. Inače, otkako je 1. HNL pala sa 16 na 10 klubova, u njoj je ogromna konkurencija i nemojmo zaboraviti da su ljudi u međuvremenu izgubili vjeru u NK Varteks. Odnosno, u njegovo vodstvo koje je iza sebe ostavilo velike dugove prema igračima i dobavljačima. 
 
Uz nekoliko izuzetaka, nogomet, ali i sport općenito, u velikim su problemima u Hrvatskoj. Koje je mjere i poteze potrebno povući kako bi se situacija promijenila?
Smatram da se u medijima stvara iskrivljena slika jer su HNS i hrvatski nogomet po uspješnosti svijetla strana ove zemlje. Iako nemamo brojno stanovništvo i ne ulažemo velike svote novca u nogometnu infrastrukturu, koja nije primjerena vremenu u kojem živimo, stvaramo brojne svjetske talente. Svi koji prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju znaju da je od proteklih 11 EP/SP-a bila na njih devet. I ta činjenica nas svrstava u sam vrh svjetskog nogometa, sporta koji je još uvijek prva sporedna stvar na svijetu.

Regionalni nogometni kampovi

Sjever Hrvatske, posebno Varaždinska županija, u nekoliko su se navrata spominjali kao idealno mjesto za gradnju nacionalnog nogometnog kampa. Kakva su trenutno razmišljanja oko ove ideje?
Hrvatski nogometni savez će graditi jedan veliki nogometni kamp na Sveticama u Zagrebu i pet regionalnih kampova. HNS će biti partner u gradnji kampova, ali nije dovoljno reći “mi imamo zemlju“! Savez će s oko 10 milijuna kuna financirati gradnju dva terena s umjetnom travom, svlačionica te ostalih sportskih sadržaja, dok gradnju hotela, prilaznih cesta, uređenje kanalizacije i ostale infrastrukture moraju preuzeti lokalne zajednice i menadžment koji će između ostalog voditi brigu o razvoju kontinentalnog turizma.   

Kao član IO-a HNS-a da li možete otkriti neke planove, ideje i projekte u koje će u budućnosti biti uključena Varaždinska županija, a odnose se na razvoj nogometa, od profesionalnog, preko amaterskog do dječjeg?
Hrvatski nogometni savez će u budućnosti na području naše županije najviše ulagati u infrastrukturu i to zajedničkim FIFA-inim fondom solidarnosti. Namjeravamo u svakoj županiji osigurati da ima teren s umjetnom travom i reflektorima gdje bi bio smješten nogometni centar u kojem će djeca trenirati uz regionalnog instruktora. Takvim sustavom bi se postigla ujednačena igra mladih nogometaša iz Varaždina, Dubrovnika, Siska ili drugih gradova. HNS želi da svaki mali klub ima uređene svlačionice i terene, ali je sve njih potrebno legalizirati prije nego što se sredstva za razvoj pokušaju osigurati iz dostupnih EU fondova. Budućnost hrvatskog nogometa definitivno nije u tome da Savez klubovima podijeli 50-ak lopti ili trenirki. Moramo imati jasnu strategiju i stoga smo obišli sve županije kako bi utvrdili kome što nedostaje za napredak u ovom sportu.    

Komentari