Zanimljivo!

Uz pomoć EU fondova modernizirat će se se prijelazi i pristup širokopojasnom internetu na području Varaždinske županije

Objavljeno: 14.12.2023. 13:54

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je osiguralo značajna sredstva kako bi unaprijedilo sigurnost u željezničkom prometu, ali i omogućilo pristup širokopojasnom internetu na području Varaždinske županije. To ponajviše možemo zahvaliti europskim fondovima, odnosno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) te Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. kroz koja su osigurana značajna sredstva.

Tako je u sklopu projekta osiguranja i modernizacije željezničko-cestovnih prijelaza, koji provodi HŽ Infrastruktura d.o.o., predviđena je sanacija 11 željezničko-cestovnih prijelaza na području Varaždinske županije: Martijanec, Vrbanovec, Gojanec, Cerje Nebojse, Stažnjevec, Ivanec, Kuljevčica, TMP, Šetna Aleja, Lepoglava i Muričevec.

Sredstva za realizaciju projekta su osigurana iz OPKK 2014. - 2020., a njegovom realizacijom omogućit će se sigurno odvijanje prometa zahvaljujući automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima, korištenju modernih uređaja sa svjetlosnim signalima u LED tehnologiji i jakozvučnih zvona, kao i ugradnji polubranika na nekim željezničko-cestovnim prijelazima. Osiguravanje te opremanje prethodno projektiranih prijelaza na prugama provodi se s ciljem smanjenja opasnosti zbog sjecišta dvaju zasebnih prometnih sustava (pruga i cesta), čime će se povećati razina osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza, smanjiti broj prometnih nezgoda i, najvažnije, broj ljudskih žrtava, uz smanjenje troškova uzrokovanih prometnim nezgodama.

Sredstva su osigurana i za projekt primjene zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu koji je vrijedan više od 21,4 milijuna eura, a sufinancira se iz NPOO-a te obuhvaća razvoj dva prototipa vlaka (baterijskog elektromotornog i baterijskog motornog vlaka), kao i osposobljavanje 6 stabilnih energetskih priključaka za punjenje pogonskih baterija, od kojih će se jedan nalaziti upravo u Varaždinu.

Ministarstvo je iz OPKK- a osiguralo sredstva i za projekt razvoja širokopojasnog pristupa u gradu Ludbregu i općinama Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec.

Projekt je vrijedan više od 4,7 milijuna eura, a obuhvaća projektiranje i građenje pasivnog dijela svjetlovodnih mreža do krajnjih korisnika (eng. Fiber to the Home ili FTTH), uređenje i opremanje tehničkih prostora u kojima mreža završava te nabavu i ugradnju pasivnog FTTH materijala na području „Bijelih“ adresa, čime će se za više od sedam tisuća adresa na ovom području omogućiti brzi širokopojasni internet brzine +100 Mbit/s.

Realizacijom projekta unaprijedit će se i korištenje digitalnih usluga (e-Građani, e-škole, e-zdravlje), a dostupnost interneta i velike brzine doprinijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti, kao i povećanju kvalitete života općenito.

Komentari