pročitajte

Provjereno funkcionira! 5 načina za lako odstranjivanje masti s kuhinjskih površina

Objavljeno: 15.04.2022. 08:26

Zadnja izmjena: 15.04.2022. 08:26

Pljeskavice u tavi, piletina u fritezi, čak i pizza za ponijeti može ostaviti masni nered po čitavoj inače besprijekornoj kuhinji.

Možda to nećete uvidjeti isti trenutak, ali nekoliko dana kasnije, dok stojite u kuhinji i uživate u čaši vina, odjednom ćete primjetiti – tragovi prskanja, masne lokve, zalijepljena mast… Kada ugledate ove nezgodne masne tragove znate da se sprema dobro ribanje.

Voda se sama po sebi ne može riješiti masnoće jer se molekule vode ne lijepe za molekule masti. Komercijalna sredstva za čišćenje masnoće mogu poslužiti za većinu nereda, ali ako nemate nikakve proizvode pri ruci (ili ste protiv kemikalija), što drugo možete učiniti? Srećom, postoje načini za borbu protiv masnoće koristeći stvari koje već imate u svom domu. Ovih pet kućanskih rješenja za uklanjanje kuhinjske masnoće brzo će vas izbaciti iz rukavica za čišćenje i vratiti uživanju u čaši vina.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je izvrsno univerzalno rješenje za čišćenje mnogih stvari po kući. Pomiješana s vodom može se koristiti za uklanjanje mrlja od bakra, mrlja od soka i kave s radnih ploča,

promjene boje na nehrđajućem čeliku i, pogađate, masnoće koju je teško ukloniti. S obzirom da je lužina, soda bikarbona je izvrsno sredstvo za otapanje masnoće. A budući da je blaga, uništava masnoću bez uništavanja vaših ruku ili površina koje čistite.

Pomiješajte tri žlice sode s jednom šalicom vode. Otopinu stavite na spužvu te pređite preko masnih mrlja s tvrdih površina. Može se koristiti za radne ploče, ploče za kuhanje, linoleum, čak i lonce i tave. Spriječite lijepljenje masnoće za lonce i tave tako da u tavu koja je još topla uspite malo sode i ostavite da odstoji dok je ne budete spremni oprati.

Sodu bikarbonu, kao i sve ostale preparate navedene u članku, možete pronaći u većini trgovačkih lanaca, neke od njih i na akcijskoj cijeni u Tommy katalogu.

Brašno

Ironično je da je jedan od najboljih načina za čišćenje nereda u kuhinji upravo proizvod koji inače i sam stvara nered. Govorimo o brašnu. Ako se prskanje masnoće upravo dogodilo, lakše ga je odmah očistiti nego čekati dok ne postane ljepljiv problem.

Kako biste bili sigurni da ste pokupili svu masnoću, pospite brašno po isprskanom ili prolivenom dijelu. Samo pripazite da bude hladan prije nego ga dodirnete. Ova metoda izvrsno funkcionira za masnoću koja se još nije osušila. Ali ako je mast već počela postati ljepljiva i tvrda, isprobajte sljedeću metodu na našem popisu.

Deterdžent za pranje suđa

Kad mast prska, onečistit će pult, zidove, ormare, a ponekad čak i strop, ali ne zaboravite da je netko i morao biti u blizini da napravi sav taj nered! A ta osoba na liniji vatre vjerojatno je zamastila svoju odjeću. Pa kako to izvući?

Za meke površine, poput odjeće ili stolnog rublja, naprskajte malo sapuna za suđe izravno na mrlju. Pustite da se sapun upije oko pola sata prije nego što posteljinu prođete kroz pranje na hladnom. Sapuni su namijenjeni da se pričvrste na molekule masti i pomognu ih isprati, a sapuni za suđe jedni su od najjačih borca protiv masnoće. Bilo na odjeći, ili na kojoj drugoj posteljini, kuhinjski sapun odlično otpušta masnoću s tkanine.

Sol i alkohol

Znate što trebate učiniti kada vam mast dospije na košulju, ali nažalost kuhinje mogu imati i druge vrste tkanina koje se ne mogu baciti u pranje. Za tkanine koje se ne mogu prati, kao što su prostirke, navlake za stolice, tepisi i sl., pomiješajte soli s alkoholom u omjeru 1:4. Krpicom snažno utrljajte otopinu u mrlju dok se ne skine. Nakon što masnoća nestane i vaša se otopina osuši, usisajte višak soli i vlažnom krpom obrišite sve tragove soli koje su ostali.

Ocat

Za čvrste, stvrdnute masne mrlje poput onih koje su se stvrdnule na štednjaku i unutrašnjosti pećnice ili su se zalijepile za posude za pečenje nakon noći u sudoperu, poprskajte ocat izravno na mrlju i pustite da se upije oko pet minuta. Kiseli ocat pomoći će otopiti i omekšati žilavi, hrskavi dio (uglavnom mješavinu hrane i masti), što će olakšati brisanje mekom spužvom.

Za najbolje rezultate, nanesite ocat kada je površina vruća - pa ako se radi o alatu za kuhanje kao što je lonac ili tava, nanesite ocat odmah nakon što ste ga upotrijebili ili ponovno zagrijali. Ocat se također može koristiti kao preventivno sredstvo protiv masnoće za vaše lonce i tave. Samo kuhajte 2 šalice octa u tavi 10 minuta i to će vam pomoći da se masnoća ne lijepi nekoliko mjeseci.

Komentari