Velik interes ulagača za razvoj turističke ponude malih kampova na području Varaždinske županije

Objavljeno: 18.11.2015. 13:53

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 13:21

Foto: Viktorija Novak

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je radionica „Mogućnosti otvaranja i razvoja malih kampova na kontinentu 2015“ koju je organizirala Turistička zajednica Varaždinske županije u suradnji s Kamping udruženjem Hrvatske i Varaždinskom županijom.

Cilj radionice prvenstveno je bio pregled informacija iz segmenta otvaranja i poslovanja malih kampova svim zainteresiranim te potencijalnim investitorima za otvaranje i razvoj malih kampova u unutrašnjosti Republike Hrvatske, a sve kako bi ih se upoznalo s mogućnostima i postupcima otvaranja i razvoja istih.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić tom je prilikom pozdravio veliki interes potencijalnih ulagača u razvoj ovakve vrste turističke ponude, koje zasad u kontinentalnom dijelu gotovo i nema.

– Varaždinska županija razvija različite vrste turizma, a već je ove godine ostvareno 16% više noćenja u odnosu na prošlu godinu što nam pokazuje da interes turista već postoji, samo treba investirati - naglasio je zamjenik župana Košić.

Naime, kamping turizam veoma je značajan u Hrvatskoj, a čak se oko 26% smještajnih kapaciteta i noćenja upravo odnosi na noćenja u kampovima. Međutim, 98% kampova su na obali, a samo 2% kamping kapaciteta nalazi se u unutrašnjosti. Kamping udruženje Hrvatske u suradnji s Ministarstvom turizma stoga želi djelovati na to da se i u kontinentalnom dijelu počnu otvarati kampovi, koji bi tada ujedno bili i aktivator obiteljskog poduzetništva.

Zbog navedenih razloga važno je promijeniti situaciju na kontinentu i stvoriti novu turističku ponudu upravo kroz sustav malih, većinom obiteljskih kampova. Kamping gosti su najvjerniji gosti i oni se uvijek rado vraćaju na provjereno kvalitetna mjesta, što dokazuju činjenice u „obalnom“ turizmu. Mali kampovi nisu konkurencija velikim kampovima, te su oni u najvećoj mjeri povezani s prirodom i sadržajno su jednostavniji i financijski povoljniji, a prije svega nude toplu, obiteljsku atmosferu. Kamping nije jeftini turizam, kao što je većinom uvriježeno mišljenje, kamp danas predstavlja način života i trendove u turističkoj industriji uopće, naglašeno je između ostalog na radionici.

Direktor ureda Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman naglasio je kako je izuzetno važno djelovati na to da se u kontinentalnom dijelu počnu otvarati kampovi, jer kontinentalna Hrvatska nudi mnoštvo prirodnih ljepota i velikih mogućnosti, od jahanja, biciklizma, planinarenja i ostalog što bi turisti svakako vrlo brzo prepoznali, a što bi u krajnjoj mjeri uvelike pridonijelo razvoju turizma općenito.

Direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec naglasila je kako je upravo Varaždinska županija i više nego atraktivna za razvoj kamping turizma.

- Kroz našu županiju koju prolazi velik broj turista, koje svakako želimo zadržati, no zasada nema dovoljno smještajnih kapaciteta, pa će kampovi svakako biti i više nego odlični za vidove turizma koje mi kao Županija razvijamo, od jahanja, biciklizma, planinarenja, i svega onog što je bitno kampistu kad dođe na određenu destinaciju - naglasila je direktorica Elizabeta Dolenec.

Na radionici je sudjelovalo oko dvadesetak zainteresiranih vlasnika OPG-ova, predstavnika jedinica lokalne samouprave i pojedinih tvrtki koji pokazuju interes i želju za ulaganjem u kamping.

Komentari