Zvonimira Martinčević (ORaH): “Politika nije estradna djelatnost, a političari neodgovorne medijske zvijezde”

Objavljeno: 06.11.2015. 10:15

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 07:54

Zvonimira Martinčević rođena je Varaždinka, a po struci je ekonomistica i suvlasnica privatne tvrtke u Varaždinu. U mladosti se profesionalno bavila streličarstvom, a 1984. godine proglašena je Sportašicom grada Varaždina.

Politička karijera ove Varaždinke u punom je zamahu: Zvonimira je kandidatkinja stranke ORaH za treću izbornu jedinicu i nalazi se na drugom mjestu na izbornoj listi. Sigurna je da, temeljem svog iskustva u poduzetničkim vodama, ali i poštenjem, može potaknuti nužne reforme u Hrvatskoj.

Zašto smatrate da će upravo vašoj listi građani sa spomenutog područja dati povjerenje?

Na listi naše 3. izborne jedinice nalazi se 5 Varaždinaca, koji su prije svega marljivi, pošteni i vjerodostojni ljudi. Osim mene tu su i Nikola Ivančić, Emilija Seidl, Nataša Maričić i Davor Brečak. Jedina smo stranka koja na listi ima jednak broj žena i muškaraca u svim izbornim jedinicama, i ne samo to, nego je lista sačinjena po zip sistemu žena-muškarac-žena ili muškarac – žena –muškarac. Vjerujem da je došlo vrijeme u kojem će birači shvatiti da politika nije estradna djelatnost, a političari neodgovorne medijske zvijezde. Za to im nije potrebno poznavati imenom sve ministre i političare. Upravo bi te činjenice trebale biti nit vodilja kod glasanja uz izrađene politike i programe ozbiljne stranke kao što je OraH.

Zašto smatrate da je važno da birači glasuju za Vašu listu?

Možda smo pomalo alternativci u politici, ali nas isto tako veseli da se naš program i naše politike prezentiraju na sav glas od strane nekih drugih stranaka u ovoj predizbornoj kampanji. To samo dokazuje da smo „promijenili smjer“ što je i slogan naše kampanje i da je to pravi put kojim treba ići.

Ostvarite li saborski mandat, kojom problematikom se namjeravate baviti u parlamentu s obzirom na program vaše stranke, ali i Vaše osobne političke preokupacije?

Suvlasnica sam privatne tvrtke, te 10 godina poslovanja donosi iskustvo borbe sa svim teškoćama s kojima se susreću privatni poduzetnici. Zakoni koji se mijenjaju prečesto, razni pravilnici, odluke, koje nemaju doticaj sa stvarnim poslovanjem. Shvatila sam da ukoliko ne dođe do drastičnih promjena u razmišljanju da su sve javne institucije u službi građana koji ih na kraju krajeva i plaćaju, u ovoj državi teško da će biti bolje. Upravo se u tom području vidim kao osoba koja temeljem svog iskustva može stvari pokrenuti u boljem smjeru.

Na koji način bi svojim ulaskom u parlament, a i općenitim izbornim uspjehom Oraha, mogli doprinjeti rješavanju problema s balama otpada u Brezju?

Naša predsjednica Mirela Holy, rješenje za bale imala je 2012 godine, smatramo da je to rješenje jedino realno i moguće. Bale treba izvesti i termički obraditi. U Hrvatskoj ne postoji pogon koji bale može termički obraditi. Premještanje dijela ekološke bombe iz Varaždina u Davor smatramo totalno neprihvatljivim rješenjem, jer je to samo premještanje problema iz jednog područja na drugo. Ekološka šteta koja je do danas izazvana je ogromna, zbog „mirisa“ ljeti, onečišćenja tla ali i nakupljanja metana.

Varaždinska županija nekad je slovila za najrazvijeniju, danas smo pri dnu ljestvice, smatrate li za to odgovornima aktualnog gradonačelnika i župana?

Ono što najviše boli jest činjenica da smo po meni županija koja je do sada iskoristila najmanje dostupnih sredstava iz fondova EU. Smatram da tu leži veliki potencijal razvoja naše županije uz naravno stručne i marljive ljude koji to mogu i ostvariti.

Kakvo je Vaše mišljenje o hrvatskom obrazovanju?

Naša politika obrazovanja je naša najveća napisana politika. Na 300 stranica obradili smo sve segmente obrazovanja od predškolskog odgoja pa do fakulteta te cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih. Potrebne su korjenite promjene te naravno i daleko veće financiranje obrazovanja iz proračuna.

Smatrate li da treba smanjiti broj općina i ukinuti županije?

Zalažemo se za provedbu reforme teritorijalnog ustroja po tzv. danskom modelu. Smatramo da treba ukinuti županije i formirati četiri regije: Slavonsku/Istočnu, Sjevernu, Zapadnu i Dalmatinsku/Južnu te dati/očuvati poseban status Grada Zagreba kao administrativno-političkog središta Hrvatske, te smanjiti broj općina i gradova.

Na što stavlja težište politika mladih stranke ORaH?

Cilj politike mladih, stranke OraH-a, je omogućiti kvalitetno uključivanje mladih u društvo, a najvažniji aspekt nacionalne politike za mlade je zaustavljanje emigracije mladih osoba iz RH čije je ostvarenje neophodno za budući socijalni i gospodarski razvoj države.

Kako bi legalizacija konoplje mogla pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, odnosno u što biste Vi osobno najprije uložili?

Kako bismo omogućili razvoj konoplje u Hrvatskoj, ORaH se zalaže za cjelovitu liberalizaciju i legalizaciju te regulaciju uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Svaka punoljetna osoba moći će za svoje potrebe uzgajati 10 biljaka u cvjetanju. Pravne ili fizičke osobe imat će jednako pravo baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Današnjim tehnologijama od konoplje je moguće proizvesti 25.000 različitih proizvoda od kojih se danas mnogi uvoze.

Komentari