Prije točno 17 godina Varteks stigao do veličanstvene pobjede protiv Heerenveena

Objavljeno: 05.11.2015. 19:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: FOTO: Siniša Sović

Prije točno 17 godina odigrana je povijesna utakmica na stadionu Varteksa koja se i dan danas prepričava generacijama. Naime, na današnji dan Varteks je uzvratu drugog kola Kupa pobjednika kupova pobijedio Heerenveen 4:2 i prezimio u Europi.

U prvom kolu Kupa pobjednika kupova, Varteks je igrao protiv velenjskog Rudara. U prvoj utakmici u gostima, Varaždinci su slavili s minimalnih 1:0 pogotkom Paula Matasa u 90. minuti. U uzvratu je Varteks potvrdio pobjedu ponovnim minimalnom slavljem, a jedini zgoditak bio je djelo Faika Kamberovića u 7. minuti.

Kuglice su u drugom kolu varaždinski sastav spojile s nizozemskim Heerenveenom. U prvom susretu u Nizozemskoj Heerenveen je slavio 2:1 što je Varaždincima ulijevalo nadu da mogu proći dalje.

Tog 5. studenog 1998. godine najavljivala se velika utakmica, a takva je na kraju i bila.

Iako je bilo vrlo prohladno, atmosferu je zagrijalo čak 6000 gledatelja, no u 18. minuti tribine su zanijemile. U 18. minuti utišao ih je Radoslav Samardžić koji je asistenciju De Vissera pretvorio u pogodak. U nastavku je Varteks pokušao izjednačiti, no bezuspješno. Dražen Besek koji je te jeseni bio igrač-trener, tri minute prije odmora zamijenio je sam sebe, uveo Belog te se koncentrirao na trenersku zadaću.

U 67. minuti Varteks je uspio izjednačiti. Hrman je ubacio u srce kaznenog prostora gostiju, a Mumlek glavom udarac pospremio u mrežu. Stadion je eruptirao, a varteksovci su krenuli po izjednačenje.Stiglo je u 82. minuti. Mužek opalio sa 17-18 metara i pogodio gradu, odbijenu loptu Karić je prebacio preko vratara Vonka, a Kamberović je bio brži i spretniji od stopera gostiju i glavom gurnuo loptu u nebranjenu mrežu za 2:1.

Do kraja je Varteks imao prigodu za povećanje prednosti, no ušlo se u produžetke. U osmoj minuti prvog produžetka Hrman je pucao s lijeve strane, a na loptu je uklizao Kamberović i zabio za 3:1 te za veliko oduševljenje svih prisutnih.

U 114. minuti, ponovo šok. De Visser je pucao s tridesetak metara, a vratar Solomun poskliznuo se u ključnom trenutku i lopta je završila u mreži. U tim trenucima Heerenveen je bio četvrtfinalist, zbog pogotka više u gostima, no u 117. minuti Mumlek je zabio za povijesnu pobjedu. Balajić je pucao u gužvu, natrčao je Mumlek i pogodio za 4:2

- Sjećam se te velike utakmice i stvarno se lijepo prisjetiti tih trenutaka. Nismo bili favoriti i sve smo iznenadili- rekao je Mumlek koji je na tom susretu postigao dva zgoditka.

Varteks je tako prezimio u Europi. Nevjerojatno, riječ je o posljednjem hrvatskom klubu kojem je to pošlo za rukom.

- Vrlo vjerojatno još jedno vrijeme od hrvatskih klubova nitko neće prezimiti u Europi. Drugačiji je danas sustav natjecanja pa je to jedan od razloga - rekao je Mumlek.

No, upitali smo Mumleka bi li se slična utakmica u budućnosti mogla odigrati na stadionu Varteksa.

- Znamo kakva je situacija u klubu i jako teško da će ikad odigrati sličan susret na varaždinskom stadionu. No, želim vjerovati da hoće - zaključio je 42-godišnji Mumlek.

Komentari