Slaven Bilić: Pobijedit ćemo Gruziju za Dragu!

Objavljeno: 26.05.2011. 17:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX

Ishodište okupljanja najboljih hrvatskih nogometaša danas je postao Split. Hrvatska reprezentacija danas počinje pripreme za jednu od pet preostalih kvalifikacijskih utakmica za odlazak na Euro 2012. Izbornik Slaven Bilić dočekao je prvi kontigent reprezentativaca i podijelio svoje inicijalne misli uoči početka "akcije Gruzija"...piše Bernard Jurišić za Sportnet.hr.

Akcija Gruzija počela je danas u Splitu, akcija koja treba ispraviti "krivu drinu" iz Tbilisija. Jedan po jedan igrači su počeli stizati u Hotel Le Meridien Lav. Danas će biti prva "inspekcija Poljuda" na otvorenom treningu od 18 sati, a izbornik Bilić podijelio je svoje prve misli uoči priprema.

"Napokon smo dočekali početak priprema u Splitu, s velikom željom i nestrpljenjem smo ovo čekali. Izuzetno smo sretni što smo opet tu. Nekim igračima su ranije završila prvenstva, neka još nisu ni završila pa nedostaje nekoliko igrača, pa ćemo dva dana trenirati na Poljudu, a onda idemo u subotu ujutro na Brač. Tijekom današnjeg dana skupit će se velika većina."

Za Gruziju je otpalo dosta važnih karika, no Bilić smatra da će Gruziju svejedno dočekati snažna Hrvatska.

"Nema kukanja, problema ima, ali problemi nas prate još od Eduardovog loma noge, stalno netko nedostaje. Neuspjeh odlaska na SP dao nam je privilegiju da možemo isprobati još neke igrače i proširiti krug, što će nam u ovakvoj situaciji dobro doći. Hendikep zbog ozljeda i kartona postoji, ali mi smo ga u stanju kompenzirati kvalitetom. Ako stvari ostanu kakve su danas, vjerujem da ćemo s odličnom reprezentacijom istrčati na Poljud protiv Gruzije."

Posljednje informacije kažu da je otpao i Petrić.

"Pratimo njegov oporavak, nažalost to ne ide onako kako smo se svi nadali i očekivali. Doći će na pregled, no kako nam za Gruziju trebaju potpuno zdravi i spremni igrači, male su šanse da će zaigrati. Zato je pozvan Klasnić."

"Pobijedit ćemo za Dragu"

"Još uvijek smo u šoku od onoga što se dogodilo Dragi Gabriću i zabrinuti ćemo biti sve dok se ne oporavi i dok nam se ne pridruži. To nam samo može biti dodatni i najveći motiv, da baš radi njega sameljemo Gruziju."

Ipak, u napadu ne bismo trebali imati problema, Jelavić, Eduardo, Mandžukić, Perišić, svi su sezonu uspješno i efikasno priveli kraju.

"Napadači bude optimizam, a nisam zabrinut ni za obranu. Imamo mi tu dobre igrače, svi nam protivnici stvaraju malo šansi, imamo jak kolektivni blok iako često na bokovima imamo ofanzivnije igrače. Mi prelako zaboravljamo da nam odavno nema Olića, kako fali Bayernu, tako fali i nama. Ali nametnuli su se neki drugi momci koji su na sebe skrenuli pažnju ne samo reprezentacije, nego i čitave Europe. Imamo kvalitetan kadar."

Koliki će hendikep biti činjenica da će trojica igrača koji dosad nisu bili nositelji protiv Gruzije biri gurnuti u prvi plan?

"Mandžukić je starosjedilac u reprezentaciji, odavno je tu, igrao je dosta velikih utakmica. Dogodilo mu se da nije bio standardan u Wolfsburgu, ali na kraju se to ispravilo, dolaskom Magatha i saniranjem ozljede on igra u životnoj formi. Jelavić je u sličnoj situaciji, dugo je već u ovoj grupi i odavno se uklopio. Perišić je najmlađi, ali otkako smo ga zvali bio je vrlo aktivan, no nije ni on debitant. Nema tu problema."

Dolaze li Gruzijci u Split s razmišljanjem kako nemaju što izgubiti ili dolaze po bod(ove)?

"Još na početku kvalifikacija sam primjetio na pokušaju dogovora rasporeda skupine da oni imaju neke svoje ideje i želje. I Gruzija je ušla s idejom da se plasira na Euro i pokazali su dosadašnjim rezultatima da na to imaju potpuno pravo. Naša je javnost sklona podcjenjivanju svega, Gruzija je odavno prešla prag reprezentacije za koju nije dovoljan motiv da je pobijediš. Ja vam garantiram da ni u Tbilisiju nije bio problem u motivu, nego što jednostavno nismo bili pravi. U Splitu moramo biti pravi da bismo ostvarili pobjedu. Više će se nas pitati gdje će se voditi igra, nego njih. Otpao im je Kobiašvili, ali vratio se Ananidze. Oni ne dolaze s mišlju da nemaju što izgubiti, dolaze se još više pribiližiti cilju, a on je plasman. Sve je u našim rukama, imamo dobar raspored, ali gledamo isključivo utakmicu po utakmicu i u stanju smo pobijediti svih pet utakmica."

Kakav ambijent očekujete?

"Split i Dalmacija su s pravom ljuti i frustrirani, jer predugo reprezentacije nije bilo tu. Sad imamo jednu fantastičnu priliku za novi početak Splita koji će trajati zauvijek. Siguran sam da će atmosfera biti fenomenalna i da će navijači na Poljudu nositi igrače do pobjede."

Autor: Bernard Jurišić /Sportnet.hr

Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX

Komentari