"Sportska srijeda" Nenada Kovačića: Kao nekad

Objavljeno: 29.10.2014. 09:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Današnji dan, srijeda, 29. listopada 2014. godine, opet je prava sportska srijeda, kakvih je prije nekoliko godina u Varaždinu bilo napretek. Lijepo je opet, pa makar i nakratko, biti u sportskom središtu zbivanja.

Razlog zašto sam svojoj kolumni dao naziv „Sportska srijeda“ upravo su dani i događaji poput današnjeg. Nekad je naime praktički svaka srijeda bila prava sportska, igrala su se redovna kola ili kup utakmice, hodočašćenje na stadione ili u dvorane srijedom bilo je - redovna pojava. S naglaskom na prvi među sportovima, nogomet. U Varaždinu već godinama nije tako, ali eto – danas jest.

Nogometaši Varaždina u Zadru danas igraju utakmicu osmine finala Hrvatskoga nogometnoga kupa. Pune su tri godine prošle otkako je zadnji puta Varaždin bio među 16 u natjecanju u kojem bilježi i svoje najveće uspjehe u povijesti (čak šest finala Kupa Hrvatske, jedno finale Kupa Jugoslavije). Prije tri godine, konkretno 25. listopada 2011. godine, Varaždin je ugostio Pamićevu Istru 1961 i – izgubio 0:1. Danas će „krojači“ u uvijek vruće zadarske Stanove, pa iako je domaćin apsolutni favorit budući da je i danas prvoligaš a Varaždin (samo) trećeligaš, ipak sraz starih sportskih znanaca ima posebnu notu zanimljivosti. Da li možda i neizvjesnosti? Teško je reći, iako – Kup je to, tako posebno natjecanje...

Po još je jednom detalju današnji ogled Zadra i Varaždina značajan i daje mu pomalo glamurozan štih. Sportski protivnik Varaždincima neće biti samo momčad Zadra već i veliki – Miroslav Ćiro Blažević. Ćiro je danas trener Zadra, a ovaj, jedan od najvećih hrvatskih trenera u povijesti, nepune je dvije godine – od rujna 2003. do svibnja 2005. godine – bio i šef struke varaždinskog prvoligaša. Na protivničkoj strani pak je Varteksu/Varaždinu bio i kao trener Dinama, Hajduka i Zagreba, danas će kontra Varaždina povesti momčad Zadra.

NK Varaždin je već tri godine izvan epicentra nogometnih zbivanja u Hrvatskoj (i Europi, gdje su „krojači“ nekad bili gotovo redovni sudionici), današnji će sraz u Stanovima bar malo podsjetiti na ta, zlatna vremena varaždinskog nogometa. Prava sportska srijeda, konačno.

Komentari