Županijski nogometni klubovi traže – prepolavljanje troškova!

Večeras (srijeda, 4. prosinca) s početkom u 18 sati održat će se Plenum klubova članova ŽNS Varaždin. Teme će biti sustav natjecanja u idućoj sezoni, organizacija utakmica (i nedostaci), ždrijeb kupa... Ali kako saznajemo i posebna točka – zahtjev za prepolavljanjem postojećih troškova natjecanja! Upravo bi ova tema mogla prerasti u glavnu točku Plenuma.   

 

Objavljeno: 09.12.2013. 12:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

 

 

Naime, tako se barem može iščitati iz dopisa kojeg smo dobili tijekom današnjega jutra, a u kojem stoji:

 

„U ponedjeljak je u Društvenom domu Sračinec održana javna tribina na temu stanja u nogometu u Varaždinskoj županiji, s naglaskom na tešku financijsku situaciju koja ugrožava opstanak većine klubova. Sastanak je održan s impozantnim odazivom zainteresiranih strana, a istom su nazočila i trojica saborskih zastupnika s područja županije (Bilić, Škvarić i Kurečić), dva gradonačelnika, pet načelnika općina, predsjednici 11 klubova, te tajnici i predstavnici još desetak klubova. Sastanak je sazvan iz razloga što su troškovi natjecanja u županijskom nogometu došli do tog nivoa na kojem je doveden u pitanje i opstanak većine klubova. Diskusije čelnika lokalnih uprava dale su naslutiti da je situacija kritična i da će novaca u programu financiranja sportskih udruga biti sve manje te je neprihvatljivo da se u i ovoj teškoj godini Županijski nogometni savez oglušio na vapaje klubova da se smanje troškovi natjecanja u županijskim ligama.

 

Većina sudionika u raspravi složila se da je osnovno pravo klubova, prema Statutu ŽNS Varaždin, voditi Savez u smjeru koji je povoljan za klubove, a ne za nagomilanu birokraciju saveza, koja samo za osobna primanja troši nekoliko stotina tisuća kuna godišnje. Klubovi smatraju da nema nikakve realne osnove da npr. u Međimurskom nogometnom savezu osobna primanja djelatnika (bez nogometnih instruktora) budu oko 140.000 kuna godišnje dok ŽNS Varaždin koji broji znatno manje klubova, troši na plaće djelatnika i do 400.000 kn. Dokaz tome je i činjenica da je paušalni mjesečni iznos troškova klubova 1.ŽNL Varaždin čak 3.000 kn (prosječno), dok klubovi iz 1. ludbreške lige svoje natjecanje plaćaju samo 1500 kn mjesečno.

 

Zaključak sastanka je da će klubovi, kao temeljni osnivači ŽNS Varaždin, na plenumu klubova Varaždinske županije u srijedu, 4. prosinca zatražiti od vodstva Saveza da urgentno preispita odluke IO ŽNS o visini svih troškova natjecanja, od kotizacija, registracija i članarina klubova i igrača, do taksi sudaca i delegata. Stav klubova je da se traži od IO ŽNS trenutno donošenje odluke o smanjenju troškova natjecanja (kotizacije, registracije, članarine) svih županijskih liga za minimalno 50%, zatim da se takse službenih osoba (delegati, suci) smanje također za 50%, te da se ukinu svi troškovi za registracije igrača mlađih od 16 godina, kako bi se olakšao rad klubovima koji predvode kvalitetan rad sa mladima.

 

Stav klubova sa sastanka u Sračincu, u ime svih prisutnih, na plenumu će iznijeti tajnik NK Sračinec Sandro Miko, a za očekivati je da će s obzirom na trenutnu financijsku situaciju, ova inicijativa imati jednoglasnu podršku svih klubova.“ – stoji u primljenom priopćenju.

 

Opsežnu reportažu s Plenuma klubova ŽNS Varaždin donosimo u novom broju "Tjednika eVaraždin" kojeg možete pronaći na kioscima od petka ujutro, 6. prosinca.

 

Komentari