Varaždinsko zelje: Podnesen zahtjev za registraciju na razini EU

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 04.07.2013. 16:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

Udruga "Zeljari" podnijela je zahtjev za registracijom oznake izvornosti Varaždinskog zelja na razini Europske Unije, što je bitan potez kako za same proizvođače zelja i udrugu, ali i za cijelu Varaždinsku županiju.

Naime, Varaždinsko zelje bio je drugi proizvod u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti. Sukladno dogovoru između Republike Hrvatske i Europske unije u pregovaračkom poglavlju 11. Poljoprivreda i ruralni razvitak, Hrvatskoj je odobrena mogućnost da preda zahtjeve za registraciju na razini EU i to za poljoprivredne i prehrambene proizvode već registrirane i zaštićene na nacionalnoj razini oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla ili oznakama tradicionalnog ugleda na dan pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja.

Na tom tragu, u suradnji udruge proizvođača "Zeljari" i Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije krenulo se s realizacijom prijave te je u svibnju ove godine upućen zahtjev prema Ministarstvu poljoprivrede za registracijom oznake izvornosti Varaždinskog zelja na razini Europske Unije.

Nakon svih pripremnih radnji, Ministarstvo je uputilo zahtjev prema Europskoj komisiji (DG Agriculture and Rural Development) te je krajem lipnja prijava završila u Bruxellesu.

Varaždinsko zelje i Istarski pršut zasad su jedina dva hrvatska proizvoda koja su podnijela zahtjev za registraciju na EU razini.

Inače, monografija "Varaždinsko zelje", uz vina varaždinskog vinogorja, ovih je dana prigodno predstavljena u Bruxellesu u okviru proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Komentari