Habuš u Zagrebu optužio Zmajlovićevo ministarstvo i Fond: "Grubo su nas dvije godine vukli za nos!"

Objavljeno: 15.10.2015. 14:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Siniša Sović

Nakon što je zbog inspekcijskog nadzora nad balom smeća u Brezju kasnio zakazani prosvjedni skup ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš je ispred okupljenih sugrađana izjavio kako žali jer ju na kraju nije uspio transportirati u Zagreb...

>>EKSKLUZIVNO Zmajlović za eVaraždin žustro odgovorio Habušu: "Primi se posla i oslobodi Varaždince smrada“!

Bala koju smo željeli dovesti ministru Mihaelu Zmajloviću, kako bi je on po prvi put vidio, trebala je predstavljati njih 109 tisuća , rekao je Habuš podsjetivši nazočne prosvjednike da je problem zbrinjavanja varaždinskog baliranog otpada trebao biti riješen između ostaloga i putem koncesije.

- Odluku o tome donijelo je Gradsko vijeće 2014. godine, ali je u međuvremenu došlo do promjene Zakona i do prije nekoliko dana pokušavali smo s direktorom Fonda za zaštitu okoliša Svenom Müllerom i ministrom Zmajlovićem osigurati sufinanciranje zbrinjavanja baliranog otpada. Na žalost, kada je Grad Varaždin ispunio sve što se od njega tražilo, počeli su s njihove strane pristizati novi zahtjevi s dopunama -  naglasio je Habuš.

Izjavio je i da je prije tjedan dana na adresu Grada pristigla informacija od strane ministra i Fonda kako oni ne žele financirati zbrinjavanje varaždinskog otpada.

- Odbijeni smo bez i jednog opravdanog razloga te nam je poručeno neka raspišemo novu javnu nabavu i poništimo koncesiju na što ne želimo pristati. Naime, činjenice od prije dvije godine se nisu promijenile. Ako je neko mislio da se može poigravati s Gradom Varaždinom i 47.000 Varaždinaca i vuči nas grubo dvije i pol godine za nos, gadno se vara – rekao je Habuš dodavši kako je današnji prosvjed podsjetnik ministru Zmajloviću i direktoru Fonda da problem riješe kako je ranije dogovoreno.

>>ANKETA Koga smatrate odgovornim što problem s balama smeća do sada nije riješen?!

Ujedno je pozvao premijera Zorana Milanovića da se aktivno uključi u rješavanje problema.

- Ova Vlada do kraja mandata ima snage donijeti odluku koja nam je potrebna za sufinanciranje zbrinjavanja otpada u iznosu od 60 posto – uvjeren je varaždinski gradonačelnik koji tvrdi kako u svemu uživa jednoglasnu podršku predsjedništva HNS-a.

Svoj stav argumentira Planom za zbrinjavanje baliranog otpada koji je iz Grada Varaždina poslan resornom ministarstvu i za kojeg tvrdi kako je zakonit. Dodao je da ne vidi nikakvu pravnu zapreku za sufinanciranje zbrinjavanja otpada.  

Izjavio je i kako su netočne informacije da se u cijelom slučaju pogoduje jednom privatnom poduzetniku.

- Na natječaj za koncesiju se javilo nekoliko zajednica ponuditelja i o konačnom odabiru odlučivalo je Gradsko vijeće, a ne ja osobno. Bilo je i žalbi koje je na kraju odbio Upravni sud – zaključio je Habuš odbivši bilo kakve insinuacije o pogodovanju.

Kako doznajemo iz naših izvora, iako prosvjedni skup ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša te Fonda nije bio prijavljen MUP-u, nazočni policijski službenici ga nisu ometali.
 

Komentari