Jagma za saborskim klupama (2): Kukuriku koalicija - puno (samo)zvanih, malo odabranih

Objavljeno: 14.08.2015. 11:20

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Dok je u HDZ-u Varaždinske županije (politički paradoskalno) svega nekolicinu ljudi obuzela pomisao na ("radno") mjesto u Hrvatskom saboru, u varaždinskoj Kukuriku koaliciji prema našim saznanjima za sve ambiciozne (bili oni više ili manje realni) premalo je mjesta. Naši izvori otkrivaju nam da je SDP preuzeo odlučujuću ulogu u sastavljanju liste, a kako se može čuti, sebi i njima ponajviše "glavobolja" zadaju koalicijski kolege iz HNS-a. Tehnomenadžeri, kako ih neki od njih "od milja" zovu...

>>Jagma za saborskim klupama (1): Tko je zicer, tko se gura, tko se znoji, a tko cinkari?

Prvi red interesenata navodno sačinjavaju pretendenti na HNS-ovo "prijestolje", župani Matija Posavec i Predrag Štromar. No Posavec je zapravo enigma! Rezimiramo li, naime, sve razgovore koje smo obavili u proteklih nekoliko dana, o njemu svi razmišljaju, ali nitko ne zna što on zapravo misli (neki bi se čak izrazili i riječju – smjera). Bilo kako bilo, u drugom redu interesenata stoje aktualni državni dužnosnici iz ranga onih "visokih", kao što su potpredsjednik Hrvatskog sabora i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić; saborski zastupnik i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić te zamjenik ministra gospodarstva, varaždinski zet Alen Leverić.

Dugom devetkom u koljeno

U treći red spadaju oni koji lako mogu stranci pokucati na vrata pa reći: "Vrijeme je!". To su stranački "zaslužnici" odnosno, kako nam prepričava izvor blizak varaždinskom županu, "dugogodišnji općinski načelnici s rezultatima, poput Damira Korotaja ili Božidara Novoselca". Sve njih zajedno, i HNS-ovce i SDP-ovce, u jednom trenutku uplašila je i sama pomisao da bi listu za treću izbornu jedinicu mogla nositi Vesna Pusić. "To je kao da smo si dugom devetkom pucali u koljeno!", glasio je komentar istaknutog člana Kukuriku koalicije, iznijet u jednom neformalnom razgovoru. Sa zaključkom: "Ratko u tom slučaju može otvoriti šapmanjac..."

No, kako su se ovih dana raspisali i nacionalni mediji (jutarnji.hr, 12. kolovoza), da bi se namirili nacionalno neprepoznatljivi, ali u lokalnom smislu stranci – nezaobilazni, cijenu je morala platiti Anka-Mrak Taritaš (sasvim slučajno jedna od najpopularnijih članova Vlade Zorana Milanovića). Taritaš je navodno politička žrtva plana Štromara i Ivana Vrdoljaka, da se riješe konkurencije u borbi za mjesto predsjednika stranke. Koliko je, pak, gužva na listi za III. izbornu jedinicu stvar zakomplicirala, dovoljno govori podatak da je HNS u VIII. (rječko-istarskoj) izbornoj jedinici, unatoč sasvim solidnim stranačkim zaslugama, ostao bez svojeg kandidata na listi. Situaciju je prema pisanju Novog lista smirivao i Štromar, jer zbog dosadašnjih dobrih odnosa računa na njihove glasove u predsjedničkoj trci.

Ili nositelj liste ili - ništa?

Međutim, raspoloženje tamošnjih članova HNS-a, koji su mjesta na koja su računali morali prepustiti IDS-u (koji koalicijski sporazum bez "konkretnog dogovora" još uvijek odbija potpisati), ogleda se u izjavi koju je jedan od njih krajem srpnja dao Novom listu: "Ili ćemo na listi u 'osmojbiti pri vrhu, ili ne znamo što uopće tražimo više u toj koaliciji." Ispali su, dakle, "trinaesto prase", a s "ulaznih mjesta" koalicijske liste u trećoj izbornoj jedinici mogli bi ostati svi HNS-ovci osim Posavca, Štromara i Batinića. Premda je Štromar, prema našem izvoru iz županije, navodno rekao da će "ili biti nositelj liste ili na listi ne želi uopće biti", nositelj liste za III. izbornu jedinicu biti će Siniša Hajdaš-Dončić. Kako doznajemo, to je gotovo sigurno, i to iz jednostavnog razloga, zato što su se vremena - promijenila.

Naime, Zoran Milanović je, kako se naveliko priča, preko "svog čovjeka" na sjeveru jako dobro upoznat sa stanjem na terenu te mu "nije palo ni napamet" da mjesto nositelja liste ovaj put prepusti HNS-u, odnosno varaždinskom županu Predragu Štromaru. Taj Milanovićev čovjek je naravno Mario Habek, koji će na izbornoj listi III. izborne jedinice biti treći. Kako sada stvari stoje, Štromar će biti drugi. Nakon Habeka navodno slijedi Milorad Batinić, a potom "tiha misa" iz Ludbrega, gradonačelnik Dubravko Bilić. Riječ je zapravo o političaru bandićevskog stila, SDP-ovcu koji je, kako jednom reče', odrastao uz lik sveca Antuna Padovanskog, pa valjda zbog toga i pomoću bosanskog šarma danas uspješno spaja "i profano i sveto", kako retorički tako i egzaktno. Dani ludbreške Svete Nedjelje egzemplarni su primjer razvoja (ili barem pokušaja razvoja) vjerskog turizma za kojeg, sudeći prema općinskoj infrastrukturi Marije Bistrice, Zagorci nikad nisu imali talenta. Stranka opterećena HDZ-ovim "etiketama prošlosti" stoga na njega, kako se može čuti, i dalje ozbiljno računa.

Ludbreška škola

Ludbreškoj "političkoj školi" pripada i Alen Kišić, aktualni Štromarov zamjenik, na kojega stranka u parlamentarnoj bitci ipak ne računa. Premda su se pojavile takve glasine, SDP ga 2017. godine prema našim informacijama namjerava kandidirati za župana. Tu svoju lokalnu ambiciju neizravno je i osobno iskazao još prije četiri godine, odbivši ponuđeno mu mjesto zamjenika ministra obrazovanja u Kukuriku vladi. Premda prema svojem habitusu i temperamentu nije "gromovnik", i Kišić bez kompleksa "jednog SDP-ovca" u Svetom Iliji jednom prilikom poseže za svetačom anegdotom (iz života Svetog Ilije Gromovnika), da bi na proslavi Dana antifašističke borbe s jednakom lakoćom govor završio sa "Smrt fašizmu, sloboda narodu!". Bilić je, dakle, dobio dostojnog nasljednika, a Štromar u određenoj kombinaciji ozbiljnog konkurenta.

Naime, ne postane li Štromar predsjednik HNS-a (a politički analitirači ne daju mu ozbiljnu šansu), i kandidira li se ponovno za župana, u prvi plan će opet izbiti njegove (za jednog političara) ozbiljne retoričke manjkavosti. Dok se Anđelko Stričak kao njegov protukandidat 2013. godine obraćao oprečnom političkom tijelu, sada bi protiv sebe mogao imati PR-ovca po vokaciji koji se obraća gotovo istom biračkom tijelu te, osim što nema problem s nastupanjem u javnosti, evidentno se ne libi ni retorički spajati "nespojivo". To zapravo znači, da bi mogao "pucati" i na oprečno biračko tijelo! No Štromar u tom slučaju više neće moći dati izjavu poput one nakon objave rezultata izbora za Vijeća mjesnih odbora u Varaždinu, kada je rekao: "Ovi su rezultati još jedna potvrda potrebe zajedničkog izlaska Kukuriku koalicije na izbore za Hrvatski sabor"“.

Ulazno mjesto i krapinskim laburistima

Upućeni znaju da je među SDP-ovcima ta izjava danima bila predmet svakojakih komentara, napose imamo li u vidu da se svaka stranka danima unaprijed pripremi za više scenarija. Ukoliko je, pak, ta Štromarova izjava ideja njegovog PR-a, onda je posao odrađen vrlo loše jer, kako nam otkriva izvor, rezultati spomenutih izbora, nakon rezultata prijevremenih izbora u Novom Marofu, SDP-u su bili "samo još jedan dokaz da HNS treba ostati bez nositelja liste". Štromarova izjava došla ima je samo kao "priznanje da su vodstvu". Naposlijetku, HNS će kako sada stoje stvari ostati i bez još jednog "ulaznog" mjesta na listi, kojega će morati prepustiti Laburistima. Uz brojku šest, nakon Hajdaša-Dončića, Predraga Štromara, Maria Habeka, Milorada Batinića i Dubravka Bilića, tako bi se mogao naći laburist iz Krapinsko-zagorske županije. Poredak nije sasvim siguran, upitni su mjesto (i namjere) Matije Posavca, a Kukuriku koalicija ukupno računa na osam mandata.

Novi HNS
Sve dok Milanović nije odlučio da će njegov član biti nositelj liste, postojala je opcija da listu u III. izbornoj jedinici zaista nosi Vesna Pusić. Geneza primata SDP-a u sastavljanju liste za III. izbornu jedinicu nije nužno isključenje Čačića iz HNS-a. Štromar je HNS uspio donekle konsolidirati, ali ni po čemu nije uspio ni svojem članstvu ni HNS-ovim glasačima ni koalicijskim partnerima dokazati da je "njegov HNS" bolji od "Čačićevog HNS-a" (u politici to znači uspješniji). Naime, u odnosu na HDZ, SDP pa čak i "novokomponirane" Reformiste, HNS je na prijevremenim izborima u Novom Marofu, jednako kao i na izborima za Vijeća mjesnih odbora u Varaždinu, ostvario najslabiji rezultat. Okrene li mu SDP na lokalnoj razini leđa, dugoročni opstanak HNS-a na području Varaždinske županije može osigurati još jedino postizborno koaliranje s HDZ-om. Volja za to postoji već neko vrijeme u pragmatičnim strujama i s jedne i s druge strane, međutim pitanje koliko će s obzirom na političke promjene 2017. godine ta kombinacija biti isplativa. 

Fenomen narodnjaštva na sjeveru (liberalnog više po stilu nego svjetonazoru) razvojnu nišu pronašao je u paradigmi mentaliteta kojega uslijed povijesnih okolnosti nije bilo bilo moguće sublimirati u krilaticu "domovina, Bog i obitelj", svojstvenu nekim drugim hrvatskim krajevima. Politički folklor i retorika, naime, nisu ništa drugo do refleksija raspoloženja na terenu. Budući da na sjeveru zemlje vrijednosno bolje stoje "grunt, posel i gazda", nakon što u jednom trenutku ishlapjeli SDP građanima više nije imao što ponuditi, Čačić je bio izvrsna personifikacija upravo toga. Stoga, namjerava li Štromar izgraditi "novi HNS" (kojemu konture još uvijek ni ne naziremo) u vlastitoj osobi morat će ga ujedno i inkarnirati. Izjavom koju je dao kandidirajući se za predsjednika stranke (Mi u stranci više nemamo takvog lidera s kojim bi se stranka poistovjećivala. HNS vidim kao jedan tim koju treba svog vođu, ali u kojem više neće samo jedan (čovjek) biti odgovoran za odgovaranje na pitanja i davanje odgovora kako rješiti probleme u Republici Hrvatskoj) pokazuje da stvari vidi dijametralno suprotno. No zbog toga, sudeći prema drastično promijenjenoj konstelaciji odnosa u parlamentarnoj utrci treće izborne jednice, evidentno plaća ceh.

Komentari