Za'atar - mješavina kultura

Sirija na filmu, a Bliski istok u pričama - predstavljeni u varaždinskom kinu Gaj

Objavljeno: 21.03.2017. 20:14

Zadnja izmjena: 21.03.2017. 20:28

Foto: Petra Mlinarić

- Za'atar je začin koji se koristi diljem Bliskog istoka, origano je u originalu ali se koristi i za mješavinu začina, sve od Libanona, Sirije, Egipta, Izraela. Mješavina je kao Bliski istok. – tim riječima nam je Hrvoje Ivančić predstavio svoju novu knjigu, 'Za'atar – priče s Bliskog istoka'.

Predstavljanje zbirke priča se održalo usporedo s projekcijom filma 'Sirija – zemlja na raskrižju', kojeg je Ivančić i autor, uz Gorana Šafraneka.

Ivančić se s Bliskim istokom prvi put susreo prije 12 godina, kada je kao mladi student povijesti, fasciniran poviješću odlučio otputovati u daleke zemlje, koje su ujedno i kolijevka civilizacije.

Do sada je već nekoliko puta posjetio  Libanon, Siriju, Tunis, Sudan, Egipat, Izrael, Iran, zemlje u koje se uvijek rado vraća te ih svakako planira ponovno posjetiti.

U Siriji je boravio tri puta do sada, a posljednji put je bio u proljeće prošle godine kada je otputovao s Goranom Šafranekom te su zajedno snimili spomenuti film, od 46 minuta s tridesetak sugovornika u kojem su htjeli prikazati život pod krutim Sirijskim režimom.

- Kako bi došli do sugovornika, potrebno se povezati s određenim ljudima, posebice s 'fikserom' – prevoditeljem koji će vam pomoći naći sugovornika, a za sve je potrebna dozvola, sirijski režim je krut koji kontrolira sve, a trudili smo se obilaziti što više mjesta.  Poput Homsa, Ma'loule, prve linije u Mahinu prema Palmiri. – istaknuo je Ivančić.

- U Damasku obožavam njihove stare kafane, gdje ima tristo, četiristo stolica i stolova gdje ljudi provode vrijeme uz društvene igre, uživaju u pijenju čajeva i pušenju nargile. – rekao je Ivančić.

Komentari