Andropauza vodi u dijabetes, pretilost i bolesti srca

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 02.04.2011. 11:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Sindrom nedostatka testosterona vrlo je ozbiljno stanje koje se zbog ignoriranja dijela stručnjaka ne dijagnosticira

Jedva ustajem iz kreveta ujutro. Osjećam se polumrtvo, nemam želju za seksom, energija mi je ispod nule i često zaboravljam. Katkada si pišem stvari na dlan da ih ne zaboravim – otkrio je Daily Mailu jedan 45-godišnji Britanac, inženjer na visokom položaju u jednoj elektrotehničkoj tvrtki.

Možda zbog ubrzana načina života, a možda i zbog niza drugih utjecaja, sve više muškaraca u četrdesetima i pedesetima osjeća tegobe poput pretjeranog znojenja, zaboravnosti, iscrpljenosti, natečenosti i gubitka libida. Dio stručnjaka takvo stanje naziva muškom menopauzom, odnosno andropauzom.

Mnogi to smatraju kontroverznim, ali stručnjaci u londonskom Centru za muško zdravlje tvrde da takvo stanje ne samo da je stvarno nego je i u porastu.

– Naše posljednje istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 10.000 muškaraca, pokazalo je da više od 20 posto njih u kasnim 40-ima i ranim 50-ima pati od andropauze – izvijestio je dr. Malcolm Carruthers, voditelj centra, dodajući da je sindrom nedostatka testosterona vrlo ozbiljno stanje koje se zbog ignoriranja dijela stručnjaka ne dijagnosticira i ne liječi:

– Riječ je o stanju koje ozbiljno narušava kvalitetu života, a, ako se ne liječi, dovodi i do brže smrti. Nekoliko je puta dokazano da takvo stanje uzrokuje dijabetes, pretilost i srčana oboljenja. Opadanje razine testosterona događa se s godinama i dovodi do brojnih poteškoća. Mnogi muškarci te promjene osjećaju, ali ih ne žele priznati jer ih doživljavaju kao prijetnju svojoj muškosti.


Agencija VLM


Komentari