Eko Breza: Skladištenje opasnog otpada u stambenoj zoni je neprihvatljivo

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 30.08.2013. 18:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Opasni otpad u metalnim bocama, pronađen jučer uz državnu cestu u Paki, izazvao je brojne reakcije i nagađanja o kakvom je točno otpadu riječ.

Podsjetimo, otpad je privremeno zbrinula tvrtka Univerzal iz Varaždina, a državna inspekcija zaštite okoliša uzorke otpada poslala je na analizu.

>> U Paki jučer pronađen opasni otpad u bocama

Na vijest o pronalasku opasnog otpada, kao i njegovom privremenom zbrinjavanju u Varaždinu, reagirala je i varaždinska Udruga Eko Breza. Priopćenje koje je potpisao predsjednik udruge Robert Podolnjak prenosimo u cijelosti:

"U medijima je objavljena vijest kako je u Paki pronađen opasan otpad u nekoliko bačvi, ukupne mase oko 100 kilograma. Ne želim spekulirati radi li se o živi, kako se nagađa, ili nekoj drugoj opasnoj materiji, ali se u ime Udruge želim očitovati povodom naloga Državnog inspektora zaštite okoliša da se taj otpad privremeno zbrine u tvrtki Univerzal d.o.o. Varaždin. Tvrtka je i sama potvrdila da je taj otpad uskladišten u skladištu za opasni otpad u nepropusnim posudama po nalogu inspektora.

Naime, postavlja se pitanje zašto je nadležni državni inspektor opasni otpad povjerio tvrtki Univerzal, koja svoje objekte ima u naseljenom dijelu grada, a nije taj otpad povjerio tvrtki koja bi ga mogla uskladištiti izvan naseljenog mjesta? Znači li to da tvrtka Univerzal ima dozvolu za skladištenje opasnog otpada, bez obzira na činjenicu što su njeni objekti neposredno uz stambene i poslovne objekte?

Građani Brezja i okolice već su sada iznimno iziritirani činjenicom da se u stambenoj zoni obrađuje komunalni otpad, ali skladištenje mogućeg opasnog otpada, pa makar i uz mjere predostrožnosti, krajnje je neprihvatljivo i otvara pitanje kakav se sve otpad može skladištiti na području grada.

Ovaj događaj zahtijeva da Grad Varaždin i njegova upravna tijela preispitaju sve dozvole koje su dobile pojedine tvrtke na području Grada Varaždina koje se bave zbrinjavanjem svih vrsta otpada i da se o tome izvijesti javnost na Gradskom vijeću. U tom smislu ću i kao gradski vijećnik postaviti pitanje i zatražiti raspravu na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća."

Komentari