Postoji li rješenje za okupljalište beskućnika u kući u Ulici K.P. Krešimira IV.?

Objavljeno: 18.07.2013. 15:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Danas je na inicijativu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša sazvana sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju grada Varaždina. Na sastanku u Gradskoj vijećnici raspravljalo se o nekoliko važnih tema.

Jedna od tema je bila i kako riješiti problem napuštene kuće u Ulici Kralja Petra Krešimir IV. koja je derutna i u kojoj se okupljaju beskućnici te zbog dojava susjeda često mora intervenirati policija.

Kako je istaknuo gradonačelnik Habuš, ovo je ozbiljan i neugodan problem za Varaždin jer se kuća nalazi na frekventnom mjestu, blizu I. Osnovne škole Varaždin.

Naime, problem je u tome što je nakon smrti vlasnika kuću naslijedilo čak 20 osoba od kojih većina ne živi u Hrvatskoj. Beskućnici i pripadnici romske manjine su se spontano počeli okupljati u Ulici Kralja Petra Krešimira IV. te su tamo česte svađe, tučnjave, a izbilo je već i nekoliko požara.

Naime, policija izlazi na svaku dojavu građana u toj kući, ali kako se radi o privatnom vlasništvu, u postupanju su policajci ograničeni, rečeno je na sjednici Vijeća.

Kako kuća sa sličnim problemom ima još, Habuš je istaknuo da se kroz komunalne odredbe i u suradnji s policijom mora naći rješenje za ovu lokaciju.

Obzirom da je kuća u derutnom stanju, a ljudi koji tamo obitavaju već su počeli vaditi grede i žice, članovi vijeća kao mogućnost rješenja raspravljali su da se uputi zahtjev Građevinskoj inspekciji koja bi mogla proglasiti kuću nesigurnom, a Gradu Varaždinu bi se otvorila mogućnost zatvaranja kuće kroz sanaciju ili čak rušenja.

Vijeće je raspravljalo i o podnesku stanovnika uže gradske jezgre Varaždina koji su nezadovoljni zbog eskalacije nereda, nasilja, remećenja javnog reda i mira te narušavanja imovine, posebno noću i tijekom vikenda. Stanare centra smeta strka koja nastane nakon zatvaranja kafića te tijekom selidbe od jednog kafića prema drugom.

Naravno, problem je i opijanje mladih na javnim mjestima.

Kao rješenje ovog problema predložena je mogućnost da svi kafići u centru imaju jednako radno vrijeme, jer iskustva sa Špancirfesta pokazuju da se nakon zatvaranja kafića gradski centar isprazni za oko sat vremena.

Ipak, postoji problem da zakon raznim vrstama ugostiteljskih objekata omougućava šaroliko radno vrijeme što lokalna samouprava ne može ograničiti.

Darko Dragičević iz PU varaždinske istaknuo je kako policija tijekom vikenda ima maksimalni broj ophodnji u gradu, ali su zakonske kazne premale da bi spriječile opijanje i stvaranje buke mladih. Gradski čelnici i policija će nastaviti surađivati na rješavanju ovog problema.

Ipak, policija je najavila da se raspravlja o mogućnosti nekih projekata kroz Vijeća za komunalnu prevenciju.

Jedan od njih je akcija "Alkohol, ne hvala", kojoj je cilj upozoravanje mladih na štetnost alkohola. Zanimljivo u ovom projektu je da bi sudjelovali i ugostitelji. Oni ugostitelji koji ne poslužuju alkohol mladima te u ponudi imaju bezalkoholna pića po simboličnim cijenama za mlade dobili bi određene benefite i certifikate o sigurnom okruženju svog objekta.

Također, u planu je i moderan i zanimljiv projekt multifunkcionalnog video nadzora javnih mjesta u Varaždinu, po uzoru na Njemačku.  

Komentari