Čačić i Josipović u Varaždinu predstavili program i osvrnuli se na aktualnosti: "IDS će napraviti pravi izbor"

Objavljeno: 22.08.2015. 12:34

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:52

Foto: Nikola Kokotec

Radimir Čačić i Ivo Josipović danas su u Varaždinu održali tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavili program svoje koalicije pod nazivom „Uspješna Hrvatska“, iz razloga što smatraju da s obzirom na rezultate predsjedničkih izbora i izbora za vijeća mjesnih odbora u Varaždinu građani u ovom dijelu Hrvatske prepoznaju njihove politike.

Kao jednu od temeljnih odrednica svoje koalicije tom prilikom su istaknuli regionalizaciju i decentralizaciju Hrvatske, i to kao modele koji su primijenjeni u najvećem broju zemalja Europske unije, izuzev Hrvatske i Grčke. Čačić je u kontekstu toga naglasio da je potrebno učiniti prvi korak, ali za sprovođenje ne bi smjelo biti potrebno više vremena od mandata dviju vlada.

„Supsidijarnost ili odlučivanje na razinama što bližim građanima u samim je temeljnima Europske unije. Prvi korak u tom smjeru je pretvaranje sadašnjih sredstava koje se iz centralnog proračuna transferiraju za obrazovanje i zdravstvo u izvorne prihode lokalne i regionalne samouprave“, rekao je Čačić, nadodajući da je Hrvatska prema aktualnom konceptu upravljanja još uvijek „Tuđmanova Hrvatska“.

„Sada i Milanovićeva“, rekao je Čačić, dok je Josipović istaknuo da „nije stvar samo u manjem broju regija u odnosu na županije, nego o puno ozbiljnijim ovlastima u vođenju politike i drugačijoj raspodjeli financijskih sredstava“. Smatra da regije, uvažavajući povijesne, kulturne i geografske specifičnosti naših krajeva, moraju postati pokretači na svom području, što županije, kako je istaknuo, nisu.

Budući da će sutra IDS i SDP održati sastanak na kojem će se razgovarati o predizbornoj koaliciji, novinare je zanimalo računa li koalicija „Uspješna Hrvatska“ na IDS u slučaju neuspješnih pregovora aktualnih koalicijski partnera u Vladi. „Pustimo IDS da svoju odluku donese bez pritisaka, oni dugo godina uspješno upravljaju Istrom i siguran sam da će napraviti pravi izbor“, rekao je Josipović, istaknuvši da će bez obzira na njihovu odluku njegova stranka „Naprijed Hrvatska“ s IDS-om benevolentno surađivati i dalje.

Komentari