Izglasan proračun Općine Gornji Kneginec za 2016. od 25 milijuna kuna

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 18.11.2015. 14:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Općina Gornji Kneginec

Jednoglasnom odlukom članova Općinskog vijeća na 23. sjednici održanoj u utorak, Općina Kneginec Gornji dobila je Proračun za 2016. godinu u iznosu od 25,8 milijuna kuna, a usvojene su i njegove projekcije za 2017. i 2018. godinu...

Prije predlaganja i obrazlaganja Proračuna za iduću godinu, općinski načelnik Goran Kaniški vijećnike je upoznao s realizacijom ovogodišnjeg proračuna istaknuvši da je trenutni višak u proračunu 6.742.455 kuna, te da će se isti upotrijebiti za financiranje općinskih investicija iduće godine.

Najveća stavka u Proračunu za 2016. godinu je novi dječji vrtić za čiju izgradnju je predviđeno 8,7 milijuna kuna, a u 2017. godini 4,3 milijuna kn. Najveći dio sredstava za njegovu gradnju osigurat će se iz Programa ruralnog razvoja RH podmjera 7.4., a izrađena je sva potrebna dokumentacija, uključujući građevinsku dozvolu.

Gradit će se Vatrogasni centar

Putem Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec u navedenu podmjeru 7.4. biti će kandidiran i projekt izgradnje Vatrogasnog centra Kneginec, za što su ishođene sve dozvole i osigurana parcela za gradnju. Zbog provođenja spomenutog projekta, u Proračunu je predviđeno pola milijuna kuna za financiranje aktivnosti općinske VZ-e.

Završen je i natječaj za odabir izvođača radova na izgradnji reciklažnog dvorišta čija vrijednost premašuje milijun kuna. S obzirom da se očekuje početak radova, i ta je stavka zastupljena u Proračunu za 2016. godinu sa 1,2 milijuna kuna. Inače, izgradnju reciklažnog dvorišta s 80 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Proračunu za iduću godinu predviđena su i sredstva za obnovu fasade na Društvenom domu Turčin, za uspostavu video nadzora javnih mjesta u suradnji sa PU Varaždinskom, izgradnju pet novih autobusnih nadstrešnica, te dječjih igrališta. Predviđeno je i sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, kao i izmjena vanjske stolarije na objektu dječjeg vrtića Bubamara u Knegincu Gornjem.
Predviđena vrijednost projekta zamjene vanjske stolarije dječjem vrtiću iznosi 357 tisuća kuna. Ministarstvo gospodarstva je za navedeni projekt odobrilo 200 tisuća kuna, a ostatak u iznosu od 157 tisuća kuna osigurati će Općina Gornji Kneginec.

Infrastrukturni projekti

Općina Gornji Kneginec iduće godine isplatiti će i kapitalne pomoći Varaždinskoj županiji za razvoj širokopojasnog interneta (50 tisuća kuna), Elektri Varaždin za NN mrežu (40 tisuća kuna), Varkomu za produljenje vodovodne mreže (50 tisuća kuna), te ŽUC-u 600 tisuća kuna.

Za izgradnju javne rasvjete predviđeno je 440 tisuća kuna, za izgradnju javne rasvjete na Dugom Vrhu kroz šumu Cukavec, za javnu rasvjetu na Banjšćini od rotora Melinec do kraja vojnog skladišta i ostale dijelove općine. Najavljeno je kako će se 2016. pristupiti i gradnji kanalizacije u Kolodvorskoj ulici u Turčinu, te je za tu namjenu predviđeno 120 tisuća kuna, dok je za izgradnju i modernizaciju cesta i pješačkih staza u proračunu predviđeno 1,6 milijuna kuna.

Na kraju sjednice Općinskog vijeća, općinski načelnik Goran Kaniški zahvalio je vijećnicima na jednoglasnoj potpori prijedlogu općinskog Proračuna za 2016. godinu i “za potporu svim projektima koji jamče daljnji razvoj općine na dobrobit svih njenih žitelja“.

Komentari