iz minute u minutu

IZBORNA NOĆ Pročitajte kako je teklo praćenje rezultata u izbornim stožerima Varaždinske županije

Objavljeno: 11.09.2016. 19:00

Zadnja izmjena: 12.09.2016. 01:28

Foto: eVaraždin / Siniša Sović / Foto agencija Sjever

23.41

U trećoj izbornoj jedinici obrađeno je 83,72 biračkih mjesta, te prema službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva izborni prag prelaze: Narodna koalicija, HDZ, Živi zid i Most koji osvajaju po jedan saborski mandat.

Milorad Batinić, koji je u "utrku" za Sabor krenuo preferencijalnim putem, osvojio je 13,50 posto od ukupnog broja glasova koje je osvojila Narodna koalicija u III. izbornoj jedinici, te tako osigurao svoje mjestu u Saboru.

Ovako izgleda fešta na Zelendvoru, gdje se nalazi HNS-ov stožer:

23.22

Dok se čeka obrada većih biračkih mjesta, koja u pravilu "pripadnu" ljevici, šef varaždinskog SDP-a Alen Kišić komentirao je trenutne neslužbene rezultate Državnog izbornog povjerenstva, kako nacionalnoj tako i na lokalnoj razini, konkretno u gradu Varaždinu.

- Ukoliko se ovaj rezultat održi sigurno je riječ o jednom razočaranju za Narodnu koaliciju i SDP (govorim o nacionalnoj razini), međutim u ovom trenutku je obrađena tek oko polovica biračkih mjesta i vjerujem da će se taj rezultat ipak približiti ili pak posve izjednačiti, kao što je to bilo u izlaznim anketama. Što se tiče grada Varaždina, ostvarili smo izvanredan rezultat - za 4 posto veći nego na prošlim izborima, dakle imamo oko 52 posto. To je samo pokazatelj da je ova lijeva koaliciji pobjednička u Varaždinu i Varaždinskoj županji i vjerujem da će se tako nastaviti i na sljedećim izborima - rekao je Alen Kišić za eVaraždin.

23.04

Neslužbene rezultate koji se mijenjaju iz minute u minutu, prokomentirao nam je i šef županijskog HDZ-a koji u HDZ-ovom zagrebačkom stožeru slavi u društvu Zlatka Hasanbegovića i Ive Loborca. Ističe da slave pobjedu "kakvu je i najavljivao".

- Rezultat je za mene očekivan, a takvog sam ga i najavio već na prvoj tiskovnoj konferenciji u našoj kampanji. U trećoj izbornoj jedinici osvojili smo četiri mandata, što sam također najavio već na predstavljanju liste. O postizbornim koalicijama ovdje se trenutno ne razgovara, mogu samo reći da je nam je u trećoj izbornoj jedinici svaki četvrti birač dao povjerenje, jednako kao i prošle godine, ali ovaj put smo išli samostalo - rekao je Anđelko Stričak.

22.39

U HNS-ovom stožeru trenutno je u tijeku slavlje jer su sigurni da je njihov Milorad Batinić, koji je kao i Predrag Štromar prošle godine po izborni mandat krenuo preferencijalnim putem, osvojio dovoljan broj glasova koji mu osigurava mjesto u Hrvatskom saboru. Prema podacima kojima raspolažu, Batinić zasada broji 11.500 "sigurnih" glasova, što prema riječima Predraga Štromara znači da je osvojio više od 10% glasova, što je pak sasvim dovoljno za ulazak u Sabor, a glasovi se još broje...

- HNS je opet pokazao koliko je jaka stranka, ne prema anketama, nego - prema izborima! Imat ćemo 9 saborskih zastupnika, od čega će čak četiri biti iz III. izborne jedinice. Samo se nadam da će se oformiti vlada u roku od tri do četiri tjedna, da konačno počnemo s rješavanjem projekata za Sjever! - zaključio je šef HNS-a Varaždinske županije Predrag Štromar.

Ovako se pak trenutno "fešta" na Zelendvoru:

 

22:11

Ono što je još zanimljivije za građane Varaždinske županije i cijelog sjevera zemlje, prvi su neslužbeni rezultati koji se odnose na III. izbornu jedinicu, gdje stvari za sada, na 47,18 posto određenih mjesta stoje ovako:

Zasada prelaze prag

  • Narodna koalicija - 50,86%
  • HDZ - 26,21%
  • Živi zid - 6,67%
  • Most - 5,87%

Trenutno ne prelaze prag

  • Koalicija za premijera - 4,81%

22.03

Objavljeni su i prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, a kako je tom prilikom istaknuto, riječ je o (samo) 15% obrađenog ukupnog biračkog tijela, odnosno 24,19% biračkih mjesta. Dakle, do ponoći, kada se očekuje 60% obrađenih biračkih mjesta, moglo bi biti, kako je također istaknuto, velikih oscilacija. Ovo su, međutim, trenutni rezultati: Narodna koalicija za HDZ-om i partnerima zaostaje za čak 10 mandata:

  • HDZ - 62 mandata
  • Narodna koalicija - 52 mandata
  • Most - 13 mandata
  • Živi zid - 7 mandata
  • IDS - 4 mandata
  • Koalicija za premijera - 2 mandata
  • HDSSB - 2 mandata
  • Pametno - 1 mandat

21.35

U varaždinskom HDZ-u vlada zadovoljstvo uoči objave prvih neslužbenih rezultata DIP-a, s obzirom da se, što nitko sada neće javno javno priznati, ipak očekivao nešto slabiji rezultat na nacionalnoj razini. Prema izlaznim anketama, ipak, trenutna situacija je 50:50, odnosno svakoj od dviju najvećih nacionalnih stranaka pripada po 57 mandata, a još se očekuju i rezultati glasovanja u iseljeništvu koje je poslovično na strani HDZ-a... Evo atmosfere koju je "ulovio" objektiv našeg fotografa...

 

21.15

Dok se čekaju prvi neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora od strane Državnog izbornog povjerenstva, rezulate izlaznih anketa komentirao je i Predrag Štromar, šef HNS-a Varaždinske županije koji je uvjeren da Narodna koalicija i HNS, kako kaže, sigurno ponavljaju uspjeh od prošlog puta, štoviše - da će imati "i jednog više". No, nije se propustio ni "očešati" o Reformiste i Radimira Čačića, s kojim je posljednjih dana kampanje vodio prilično otvoreni politički rat.

- Izuzetno mi je da su nam građani Sjevera i dalje dali povjerenje. Vidim da je Batinić dobio jako puno preferencijalnih glasova, to mi je posebno drago, a dalje ćemo svi zajedno raditi za sjever Hrvatske. Građani ne vjeruju drugim opcijama kod nas, posebno su zaboravili na neke koji obećavaju megalomanske projekte, brzu prugu do Zagreba i takve stvari, a građane trenutno zanima zapošljavanje i veće plaće - rekao je Štromar, aludirajući na Radimira Čačića i Reformiste.

- HNS kao glavna i stožerna stranka u 3. izbornoj jedinici u ovoj koaliciji odrađuje onaj dio posla kakav građani hoće i kakav zaslužuju. Nadam se da ćemo posložiti situaciju na nacionalnom nivou i biti u Vladi te na taj način utjecati na donošenje odluka ministara, Vlade i Sabora. To će nam biti izuzetno bitno, jer se u proteklih 9 mjeseci stvarno ništa nije radilo, i nadam se, optimist sam, da će ipak neki dogovori pasti i da ćemo mi biti u tim dogovorima - kaže nadalje Štromar, koji smatra da bi ići na nove izbore bilo - "bezveze".

 

21.05

Dok se nestrpljivo iščekuju prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, u SDP-u vrijeme krate večerom, a u ovom trenutku članovi i simpatizeri stranke pristižu u varaždinski Turist gdje je smješten izborni stožer Narodne koalicije.

Šef županijskog SDP-a, Mario Habek, za eVaraždin prokomentirao je izlazne ankete:

- Imamo najbolji rezultat od svih izbornih jedinica. Očekivali smo deveti mandat, a mislim da je to posljedica nezadovoljstva naroda prošlom Vladom - rekao je Habek, no nije htio predviđati  "kombinacije" u pogledu postizbornih koalicija.

- Rezultati anketa pokazuju da Sjever nije zadovoljan eksperimentom HDZ-a i Mosta - zaključio je Habek.

A ovo je trenutna atmoesfera u varaždinskom Turistu:

20.45

Za komentar izlaznih anketa, kontaktirali smo i Roberta Podolnjaka koji kaže: "Jako mi je teško komentirati, to je sve vrlo osjetljivo, a nemamo još stvarne rezultate."

Na pitanje kako komentira to što mu zasada "izmiče" mandat kojega je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio, Podolnjak odgovara: "Čak se i tu kasnije mijenjala informacija. Po zadnjim izlaznim anketama, imamo jedan mandat u 3. izbornoj jedinici. Ipak, sve je to još neslužbeno, dok ne vidimo službene rezultate, ne mogu komentirati dalje. Još je prerano."

 

20.33

Bili smo i u varaždinskom stožeru Reformista, gdje je situacija vrlo napeta, baš kao i prošle godine, jer izlazne ankete Radimiru Čačiću ne predviđaju mandat, stoga se budno prate televizijski ekrani i monitori. Uspjeli smo "uhvatiti" izjavu Natalije Martinečvić:

- Situacija kod nas ista je kao i ranije, odnosno izlazne ankete nam i prije nisu davale mandat, a na kraju smo ga dobili. Čekamo stoga razvoj događaja. Podaci s terena pokazuju određeni pad, ali ne toliko da bismo izgubili mandat. Naime, nemamo preciznu sliku iz Krapinsko-zagorske županije, tako da iskreno ne znamo hoćemo li preživjeti ili će nas "pojesti" D'hondt. Situacija će potrajati do dugo u noć. U šestoj izbornoj jedinici dobivamo jedan mandat, gdje također postoji mogućnost da smo dobili na preferencijalne glasova našeg kandidata koji je bio drugi na list - bila je otvorena Natalija Martinčević...

Evo djelića atmosfere:

 

20.13

Prema izlaznim anketama, koje je objavio jutarnji.hr, u trećoj izbornoj jedinici SDP dobiva 9 mandata, HDZ 4, a Živi zid jednog. Dakle, Mostovac Robert Podolnjak i Radimir Čačić zasada ne prelaze izborni prag... 

U međuvremenu, bili smo u HNS-u, gdje još uvijek ne znaju je li Milorad Batinić prošao na preferencijalne glasove, no sudeći prema broju mandata i podacima s terena, kako nam kažu, vrlo su optimistični. Evo djelića atmosfere...

20.00

Prema izlaznoj anketi do 19 sati, koju je pobjavila Nova TV, Narodna koalicija izgubila je još jedan mandat te je sada na 57 mandata, jednako kao i HDZ. Most osvaja mandat više, sada je na 12 mandata, Živi zid "drži" se na 7 mandata, IDS na 3, HDSSB i Koalicija za Premijera osvajaju po dva mandata, a stranka Pametno prema izlaznim anketama osvaja 1 saborski mandat.

Donosimo fotografiju atmosfere u izbornom stožeru varaždinskog SDP-a, gde telefoni rade "punom parom"...

19.30

Izborni stožer HNS-a smješten je u Zelendvoru, gdje su čini se svi na broju, a naglašavaju da je atmosfera pozitivna. Drugog komentara trenutno nije moguće dobiti, sve oči uperene su u vijesti koje će se uskoro početi mijenjati iz minute u minutu...

 

19.21

Kako je večeras bilo za vidjeti, premda je još rano te se očekuju rezultati izlaznih anketa do 19 sati, kada je izišao veći broj birača na birališta, dobro raspoloženje vlada u gradskom HDZ-u. Ipak, komentirati rezultate izlaznih anketa trenutno ne želi nitko, tek je Habijan usput i uz osmijeh, vidno zadovoljan prvim rezultatima, dobacio: "Super tijesna borba!"

19.14

U varaždinskom stožeru SDP-a iznenađenje rezultatom, evo djelića atmosfere. Čekaju se daljnji rezultati, jer izlazne ankete ne uključuju dijasporu.

 

19.01

Varaždinska županija, kako smo već ranije izvjestili, ima jedan od najviših postotaka izlaznosti i to čak 39,26%, a time je na 2. mjestu, iza Karlovačke županije. Birališta su se zatvorila prije nekoliko minuta, a ovo je rezultat koji predviđaju izlazne ankete:

Narodna koalicija - 58 mandata

HDZ - 57 mandata

Most - 11 mandata

Živi zid - 7 mandata

Bandić Milan 365 - 2 mandata

IDS - 4 mandata

Do 16.30 sati najmanju izlaznost imala je Lepoglava sa 35,36%, dok je najveća izlaznost zabilježena u Varaždinu (42,34%);  Novom Marofu (41,79%), u stopu slijede Varaždinske Toplice (41,69%), te Ludbreg (40,66%) i Ivanec (39,22%).

Komentari