Javna nabava OB Varaždin poništena zbog nezakonitosti, Smoljanec: "Postupak je još u tijeku"

Objavljeno: 02.12.2015. 14:33

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 10:53

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave povodom žalbe tvrtke Kamgrad d.o.o. iz Zagreba poništila je Odluku o javnoj nabavi Opće bolnice Varaždin. Riječ je o izgradnji spojnog objekta između Odjela II. i Odjela III. sa servisnom prometnicom u Novom Marofu. Ujedno će, kako stoji u rješenju, Opća bolnica Kamgradu morati isplatiti troškove žalbenog postupka u iznosu od 45.070 kuna…

Naime, Opća bolnica Varaždin objavila je 1. srpnja ove godine poziv za otvoreni postupak javne nabave za navedenu izgradnju te su pristigle tri ponude. Kao najpovoljnija varijanta odabrana je bila zajednica ponuditelja Zagorje – Tehnobeton d.d. iz Varaždina te Energo grupa d.o.o. iz Zagreba. Od strane Opće bolnice bilo je i određeno da su tvrtke koje bi se javljale na natječaj dužne priložiti jamstvo za ozbiljnost ponude u visini od 1.200.000 kuna.

Unatoč tome, Kamgrad tvrdi da su, uvidom u ponudu Zagorja – Tehnobetona te Energo grupe ustvrdili da su priložene tri bjanko zadužnice, svaka u foliji zatvorena dvjema naljepnicama. Smatraju da su naljepnice očuvane u cijelosti, tj. iz OB Varaždin nisu ih skidali te otvorili pa nisu mogli znati niti ispunjava li zadužnica uvjete za valjanost i solemnizaciju (potvrdu javnog bilježnika).

Iz OB Varaždin pak kažu da, to što nisu otvorili, ne znači da nisu mogli sa sigurnošću utvrditi valjanost zadužnica te da su Zagorje Tehnobeton i Energo grupa dokazali ostalom dokumentacijom financijsku sposobnost pa je, prema njima, žalba neosnovana.

Kamgrad ističe, kako stoji u obrazloženju Rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, i da je izvješće o solventnosti sporno te da nisu svi podaci dostavljeni prema dokumentaciji za nadmetanje te da Energon grupa nije dostavila podatak o računu otvorenom u Vabi d.d.

Ipak, kako također stoji u Rješenju, žalba je “dopuštena, uredna, pravodobna i izjavljena od ovlaštene osobe.” U žalbenom je postupku ujedno utvrđeno sljedeće:

- Naručitelj (Opća bolnica Varaždin) nije izvršio otvaranje omotnica kojom prilikom bi bile oštećene navedene naljepnice. Na opisani način naručitelj nije mogao u cijelosti utvrditi sadržaj priloženih bjanko zadužnica s obzirom da obrazac bjanko zadužnice dolazi u formatu A3, dakle, na ukupno 4 stranice A4 formata te, s obzirom na ulaganje u plastičnu omotnicu, dio sadržaja sa stranica 2 i 3 ostaje nepoznat, stoji u Rješenju.

Zaključeno je da u Općoj bolnici Varaždin postupak pregleda i ocjena ponude nije proveden u skladu s člankom 90 stavkom 1 Zakona o javnoj nabavi te nije izvršen uvid u priložene zadužnice pa se nije moglo ni zaključiti ispunjavaju li iste uvjete za valjanost prema dokumentaciji. Budući da je javna nabava poništena i žalba osnovana, Opća bolnica Varažin u roku od 16 dana mora isplatiti Kamgradu 45.070 kuna.

Tim povodom kontaktirali smo sanacijskog upravitelja Opće bolnice Varaždin, Mladena Smoljaneca, koji je putem telefonskog razgovora kratko rekao:

- Ne bih želio ništa komentirati jer je postupak još u tijeku, a tu je i pravni lijek, rekao je Smoljanec.

U zaključku Rješenja pak stoji, da se protiv rješenja ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom upravnom sudu u roku od 30 dana od isteka osmog dana od dana javne objave na internetskim stranicama Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. 

Rješenje Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave prenosimo u cijelosti:

 

 

 

 

Komentari