Habuš: U JUGS-u nedostaju dokumenti, Državna revizija u Gradskim bazenima i Koncertnom uredu

Objavljeno: 29.09.2015. 16:07

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 14:25

Sutrašnja 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina mogla bi dovesti do žustre rasprave vijećnika oko izvješća o zbrinjavanju baliranog otpada, prijedlogu izmjena i dopuna proračuna te još 15 točaka Dnevnog reda, ustvrdio je gradonačelnik Goran Habuš u utorak na brifingu s novinarima...

>>Habuš opovrgnuo svoju izjavu: Revizija (ipak) ide samo u JUGS

Naime, varaždinski gradonačelnik potencijalnu žustru raspravu obrazlaže činjenicom kako je do parlamentarnih izbora ostalo još mjesec i pol dana.

- Vidjet ćemo kakve će reakcije na sjednici biti kod vijećnika iz oporbenih redova, Plan zbrinjavanja neopasnog komunalnog otpada s lokacije Brezje izaziva i veliku pažnju javnosti, a mi se već četiri godine „borimo“ sa smećem – rekao je Habuš dodavši kako je spomenuti Plan zbrinjavanja otpada poslan  Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetio je kako se Grad nada da će Fond sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada s oko 60 milijuna kuna.

- Ukoliko hrvatska Vlada izda suglasnost Fondu, Grad Varaždin će imati trošak od 30 milijuna kuna. U tijeku su pregovori s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak oko realizacije kredita koji bi se otplaćivao s višegodišnjim počekom – istaknuo je gradonačelnik, napomenuvši kako je svejedno hoće li Fondu za zaštitu okoliša suglasnost za sufinanciranje zbrinjavanja varaždinskog otpada izdati aktualna ili tehnička Vlada.

Jedna od točaka dnevnog reda je i Prijedlog izmjena i dopuna proračunskih dokumenata Grada Varaždina. Naime, njegova prihodovna i rashodovna strana smanjuju se za oko 5 milijuna kuna, što će se reflektirati na realizaciju nekih pokrenutih ili planiranih projekata.

- Gradskim vijećnicima predložit će se prihvaćanje prenamjene kreditnih sredstava radi ušteda koje su ostvarene kod uređenja Kapucinskog trga i rotora u Gospodarskoj ulici. Novac će se preusmjeriti za izgradnju reciklažnog dvorišta, a ostatak od neiskorištenih 4 milijuna kuna bit će investiran u dogradnju 6. OŠ Varaždin koja počinje sanacijom krovišta – pojasnila je Mirela Ivanković pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu.

Dodala je da Grad Varaždin sada još ne namjerava mijenjati projekcije proračuna za 2016. i 2017. godinu. Na novinarsko pak pitanje, što će biti u ožujku 2016. godine kada dođu na naplatu računi HYPO banke za dugovanja JUGS-a, gradonačelnik Habuš je odgovorio da će Javna ustanova Gradski stanovi biti tema idućeg proračuna.

No, JUGS-a nema ni na popisu Trgovačkih društva u vlasništvu Grada Varaždina čija se izvješća o radu za 2014. godinu moraju podnijeti sukladno točki 16. Dnevnog reda.    

- Poslovanjem Javne ustanove Gradski stanovi mora se pozabaviti Državna revizija jer nedostaju neki dokumenti – rekao je gradonačelnik najavivši kako će revizija uskoro posjetiti Koncertni ured i Gradske bazene.

No, putem svog Ureda, gradonačelnik je opovrgnuo svoju izjavu, poslavši na adresu naše redakcije pojašnjenje točke 16. Dnevog reda, u kojem se navodi kako će revizija ipak “pročešljati“ samo poslovanje Javne ustanove Gradski stanovi:

>>Habuš opovrgnuo svoju izjavu: Revizija (ipak) ide samo u JUGS

Na brifingu uoči sjednice Gradskog vijeća koja je sazvana za 30. rujna moglo se čuti kako će se ispred gradskih vijećnika naći prijedlog o prestanku trgovačkog društva VELV čije je postojanje imalo smisla jedino pri osnutku Sveučilišta Sjever.

Vijećnici će na 17. sjednici doznati i tko se „krije“ iza nazive tvrtke „mi2“ koja će, ukoliko tako odluče glasovanjem, dobiti u zakup i pravo građenja novog objekta na mjestu stare vage.

- Spomenuti zapušteni objekt na starom sajmištu treba srušiti i potom u istim gabaritima izgraditi novi, koji će osim ugostiteljske imati i turističku namjenu – rekao je Mario Sambolec, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam, Grada Varaždina.

Inače, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš prokomentirao je i točku Dnevnog reda koja tangira sudjelovanje Grada u dragovoljnom preoblikovanju Nogometnog kluba “Varaždin“ varaždin u sportsko dioničarsko društvo.

- U preimenovanom klubu stvari su sada potpuno drugačije i Grad namjerava biti u 100-postotnom vlasništvu kluba u kojem sada rade treneri nogometa s najvišim licencama. Cilj nam je ostati u 3. Ligi sa seniorskom ekipom i konsolidirati klub – naglasio je Habuš uz napomenu kako će Grad kao većinski vlasnik odlučiti kada će početi tražiti kupca dionica.       

Komentari