Većina članova Živog zida Varaždinske županije istupila iz stranke - osnivaju "Slobodnu Hrvatsku"

Marko Kesteli, bivši predsjednik ŽO Živog zida Varaždinske županije

Objavljeno: 08.01.2016. 10:52

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:22

Foto: Facebook

U posljednje vrijeme, kako na nacionalnoj, tako i na županijskoj razini, sve se više spominju unutarstranačke razmirice u stranci Živi zid. Kako saznajemo, članovi Živog zida iz Varaždinske županije istupili su iz stranke te pokrenuli inicijativu za osnivanjem nove stranke, "Slobodna Hrvatska"...

Kontaktirali smo stoga bivšeg predsjednika Županijske organizacije Marka Kestelija koji je kazao da je istupio iz stranke. I ne samo on, već i koordinatori gradova i općina: Irena Sabol NjegovecFedra Pavelić,  Miodrag Habulan, Ivan Bužanić, Dražen Hranj te dopredsjednik, Božidar Srša. Upitali smo Kestelija koji je glavni razlog napuštanja stranke koja je dosad djelovala kao jedno te brojila značajan udio aktivnih članova i "terenaca" koji su, između ostalog, sudjelovali u sprečavanju deložacija. 

- Glavni razlozi mog istupanja su pomanjkanje demokracije, netransparentno vođenje stranke te autokracija, rekao je Kesteli spomenuvši pritom Ivana Pernara kao jednog od supredsjednika čijim načinom vođenja nije bio zadovoljan. 

Budući da se spekuliralo da dio članstva želi preuzeti vodstvo stranke, Sinčić se prije nekoliko dana oglasio priopćenjem na svom Facebook profilu. Stranku je, naime, potresao odlazak Ivana Pernara i ostalih supredsjednika koji su dali ostavke na svoje funkcije. 

Tom je prilikom Sinčić tvrdio da je dio ljudi unutar stranke pokušao preuzeti upravljanje organizacijom. 

- Kada u tome nisu uspjeli, odlučili su se odvojiti, te su preuzeli stranice i grupe na kojima su bili administratori. Nove stranice su već postavljene, a uskoro će biti i novi koordinatori za otuđene podružnice, izjavio je. 

Na to je Kesteli rekao da preuzimanja stranke nema te da je cilj bivših članova, zbog navedenih razloga istupanja, pokrenuti novu stranku, Slobodnu Hrvatsku: 

- Ciljevi su vrlo slični onima koje ima Živi zid te ćemo se i dalje baviti sprečavanjem deložacija i drugim akcijama. No, planiramo poboljšati njihov program te uspostaviti direktnu demokraciju u kojoj svi članovi imaju pravo glasa, rekao je Kesteli dodavši da je riječ o "većini aktivnih članova".

S obzirom da se bliže lokalni izbori u Varaždinskoj županiji, upitali smo Kestelija jesu li moguće koalicije s nekim drugim strankama ili čak Živim zidom? Na to je odgovorio:

- Otvoreni smo za razgovore sa svima, osim s duopolom HDZ i SDP te njihovim satelitima. Očekujem suradnju i sa Živim zidom, rekao je Marko Kasteli. 

Podsjetimo, stranka Živi zid već je godinu dana jedna od najjačih stranaka tzv. trećeg bloka. Osvojili su na parlamentarnim izborima 2015. godine 5.17% glasova na području grada Varaždina te 5.26% glasova na području 3. izborne jedinice koja pokriva tri županije.

Stranka je, ukupno gledano na području Hrvatske, osvojila 94.808 glasova. Ipak, saborskim zastupnikom u konačnici postao je samo Ivan Vilibor Sinčić, jedan od pet supredsjednika te neformalni lider stranke.

Komentari