Policijski apel uz sve veći broj motorista na cesti

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 06.03.2013. 19:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Budući da s lijepim vremenom počinje i nova motoristička sezona, kada će na našim prometnicama biti sve veći broj motocikala i mopeda, varaždinska policija skreće pozornost vlasnicima i vozačima motocikala i mopeda na poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi povećali svoju sigurnosti u prometu.

S ciljem smanjenja broja stradavanja ove kategorije sudionika u prometu, policija moli sve motoriste da prije vožnje provjere tehničku ispravnost svih uređaja na mopedima i motociklima. Isto tako, napominju kako je, između ostalog, prije vožnje potrebno očistiti vizir, staviti kacigu, provjeriti tlak u gumama i koristiti zaštitnu opremu.  

Vrlo je bitno prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti te izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima. Policija upozorava motoriste da ne voze ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga, ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću), a ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga.

Motociklisti bi se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj trebali odmaknuti od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera, dok se mopedisti moraju kretati što bliže desnom rubu kolnika.

Varaždinska policija apelira na vozače da ne voze prevelikim brzinama niti slalom između vozila, jer su mopedi i motocikli uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide.

Komentari