Vrhovni sud

Potvrđene okrivljujuće presude dilerima iz varaždinskog kraja

Objavljeno: 21.01.2016. 19:25

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 08:28

Foto: Ilustracija

Prije nešto više od četiri godina policijskom akcijom LUP razbijen je lanac preprodavača marihuane na varaždinskom i međimurskom području, a cijeli slučaj dobio je konačan epilog na Vrhovnom sudu.

Tada je munjevitom akcijom i pretragom stanova na osam adresa ukupno zaplijenjeno je 1370 grama marihuane, tri biljke indijske konoplje, pet digitalnih vaga, 15 mobitela, malokalibarska pušta, pištolj marke M-70, veća količina streljiva te sedam tisuća kuna. Uhićeno je 11 osoba, a njih pet je priznalo krivnju.

Policija je tako prije više od četiri godine kod Vladimira M. pronašla 652,1, a kod Marija M. 718,70 grama marihuane, dok je "mozak operacije" bio Miroslav M..

Županijski sudu u Varaždinu 2013. godine zbog neovlaštene prodaje i prometa drogama osudio je Miroslava M. iz Trnovca Bartolovečkog na zatvorsku kaznu od dvije godine i šest mjeseci, Vladimira M. na godina i šest mjeseci, Dario S. osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od godine i pet mjeseci, Mariju V. izrečen je pak pridržaj kazne maloljetničkog zatvora koji mu naknadno može biti izrečen ako u roku od tri godine počini novo kazneno djelo, Dejan B. osuđen je na godinu dana zatvora, dok je Mariju M. izrečena zatvorska kazna od šest mjeseci zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 360 sati.

Na kazne su se žalili svi osim Marija V. i Marija M., a Vrhovni sud njihove žalbe ocijenio je kao neosnovane.

Miroslav M. tražio je uvjetnu kaznu, no Vrhovni sud je to odbacio.

- Sve olakotne okolnosti već su dostatno cijenjene u prvostupanjskoj presudi posebno kad se ima u vidu izrazita upornost okrivljenika i brojnost pojedinačnih radnji počinjenja kaznenih djela te činjenica da je razradio plan uz pomoć Vladimira M. i Marija M.. Neovisno o priznanju i neosuđivanosti nema uvjeta za izricanje blaže kazne - ističe Vrhovni sud. 

Vladimir M. i Dejan B. u žalbama su naveli da su bitno povrijeđene odredbe kaznenog postupka, ali i da su u obrazloženju prvostupanjske presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, odnosno da su nejasni i proturječni.

- Sud je ocijenio je da obrazloženje presude Županijskog suda sadrži jasne i razumljive razloge o svim odlučnim činjenicama - piše u presudi Vrhovnog suda .

Dejan B. isticao je da je drogu koristio za vlastite potrebe, no također njegove tvrdnje Vrhovni sud je odbacio.

Komentari