Prebacivali ilegalce, njihovi branitelji u cijelosti prigovorili fonetičkom vještačenju

Objavljeno: 04.11.2015. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Arhiva

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Dragi i Mirku Hrženjaku iz Rijeke Voćanske koje se tereti za ilegalno prebacivanje stranih državljana preko graničnog prijelaza na području Cirkulane.

Dragu Hrženjaka, koji trenutno živi u Velikoj Gorici, tereti se da je 20., 22. i 29. lipnja 2002. preuzeo 22 strana državljana na neutvrđenom mjestu u Hrvatskoj te ih ilegalno prebacio preko granice van službenog graničnog prijelaza na području Cirkulane. Optužba tvrdi da je cijelu operaciju dogovarao sa slovenskim državljanima te da je za to pribavio materijalnu korist.

Mirko Hrženjak je optužen da je 2. kolovoza 2002. na neutvrđenom mjestu u Hrvatskoj preuzeo devet stranih državljana radi njihovog prebacivanja u Sloveniju i na zapad nakon čega su bili podijeljeni u dvije grupe i nastavili put u Sloveniju. Drago je za to djelo pribavio materijalnu korist, stoji u optužnici.

Riječ tako o procesu koji se odužio budući da su obojica mijenjali branitelje. Na ročištu protekle godine zatraženo je fonetičko vještačenje snimki razgovara, koje upućuju na dogovore oko prebacivanja ilegalaca.  Napravio ga je vještak za biometriju, informatiku i telekomunikacije Miroslav Bača. On je saslušan na jučerašnjem ročištu, a novi branitelji su probali osporiti nalaz vještaka. Branitelji su ga pitali zašto nije uspoređivao određeni tip riječi ili slova tijekom razgovora. On im je odgovorio da je ta metoda zastarjela.

- Kroz ovaj tip vještačenja uspoređuje se sporni i nesporni glas te se utvrđuje stupanj sličnosti, odnosno postotak preklapanja tih elemenata. Glas nije identifikacijska karakteristika i nije jedinstven za svaku pojedinu osobu - objasnio je Bača braniteljima.

No, oni su uputili niz primjedbi na vještačenje.

- U cijelosti prigovaram nalazu i mišljenju. Smatram da treba provesti fonetičko vještačenje glasa - naveo je branitelj Mirka Hrženjaka.

Suđenja Hrženjakima se tako nastavlja.

Komentari